“Ik wist nooit dat cafeïne ook in thee zit”

Veel mensen blijken niet te weten dat cafeïne ook in thee zit. Sirianie S. vertelt daarover in gesprek met Dagblad Suriname: “Ik wist nooit dat cafeïne in thee zit. De specialist gaf mij een lijst van producten waarin die stof zit, waaronder natuurlijk koffie, maar ook thee dus en ik zat daar met een grote open mond van verbazing. Hoe kan dat?”

Cafeïne staat bekend als een stofje dat je alertheid en concentratie stimuleert, maar te veel van dit is niet bepaald bevorderlijk voor de gezondheid. Dat komt, omdat te veel cafeïne ervoor zorgt dat je rusteloos wordt, het wekt hoofdpijn op en veroorzaakt slaapproblemen. Vandaar dat mensen toch vaker hun kopje koffie in de avond inruilen voor een kop thee. Maar hoe zit het dan met de cafeïne in thee?

Cafeïne in thee

De theeblaadjes van de theeplant Camillia sinensis bevatten van nature het stofje theïne – dit is de cafeïne die in thee voorkomt. Dus elke theesoort die daadwerkelijk bestaat uit theeblaadjes, bevat cafeïne. Dit zit in zwarte thee, groene thee en witte thee. Ook theesoorten met smaakjes die gemaakt zijn op basis van zwarte, groene of witte thee bevatten cafeïne.

Hoe (on)gezond is dit?

Thee met cafeïne is gezonder dan koffie, omdat het aantal milligram cafeïne in thee veel lager is dan het aantal milligram cafeïne in koffie. In koffie zit zo’n 70 milligram cafeïne, terwijl er in een kopje zwarte- of groene thee ongeveer 25 milligram zit.

Cafeïnevrije ’thee’

Een aantal soorten worden wel ‘thee’ genoemd, maar zijn officieel geen thee, omdat ze niet van de theeplant afkomstig zijn. Dat geldt voor rooibosthee en kruidenthee zoals gember-, kamille- en (peper)muntthee. Deze bestaan uit aftreksels van kruiden, planten, specerijen of een combinatie daarvan. In deze theesoorten zit dus geen cafeïne.

Dit wil overigens niet betekenen, dat je deze ’theesoorten’ nu onbeperkt kan drinken, want ook deze theedrankjes kunnen bij een te grote inname negatieve effecten hebben.

CS

error: Kopiëren mag niet!