Overheid en ngo’s staan stil bij Wereld Waterdag

Het was vrijdag 22 maart Wereld Waterdag. Zowel de overheid en diverse particuliere instanties stonden bij dit moment stil. Sinds 1993 is 22 maart door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Wereld Waterdag. Het thema voor 2024 is ‘Leveraging Water for Peace’, gericht op het oplossen van wereldwijde waterproblemen en het bevorderen van wereldvrede. 

President Chan Santokhi, diverse ministeries, de Nederlandse ambassade en non-gouvernementele organisaties (ngo’s) stonden stil bij deze dag. Er vond donderdagavond ook een seminar rond Wereld Waterdag plaats in het Self Reliance auditorium.

President Santokhi sprak in zijn Wereld Waterdag boodschap, dat in Suriname een groot deel van de bevolking wel toegang heeft tot schoon drinkwater en waar dat niet het geval is, gewerkt wordt om dit tot een feit te maken.

Volgens Santokhi zijn de Surinaamse waterbronnen van nature kwalitatief goed en drinkbaar. “Deze gift van de natuur moeten wij allen gezamenlijk koesteren voor de huidige en komende generaties. Een van de prioriteitsgebieden van de regering is het waterbeleid. Eenieder in Suriname moet toegang hebben tot schoon en veilig drinkwater”, aldus de president op social media.

Volgens hem zijn onder andere het opzetten van nieuwe drinkwaterfaciliteiten en het onderhouden van reeds bestaande faciliteiten prioriteiten van de regering. “Het is noodzakelijk dat de beschikbare waterbronnen in ons land en in de wereld op een duurzame wijze gebruikt worden. Laten wij gezamenlijk proberen dit doel voor ons land te behalen en zo veel mogelijk zuinig en duurzaam om te gaan met de waterbronnen van ons land”, aldus Santokhi.

Seminar

De Nederlandse ambassade en Deltares (Deltares is een groot technologisch instituut in Nederland op het gebied van water, ondergrond en infrastructuur. Deltares richt zich voornamelijk op rivierdelta’s, kustregio’s, riviergebieden en offshore) hebben donderdagavond het vijfde “Water and Climate” seminar in Paramaribo gehouden. Truus Warsodikromo van de Meteorologische Dienst Suriname sprak tijdens haar openingswoord over het thema van dit jaar: Water for peace. 

De Nederlandse ambassadeur Walter Oostelbos benadrukte in zijn toespraak het belang van de versterking van de kust zowel in Suriname als in Nederland, en over het belang van samenwerking in de politiek voor lange termijn water gerelateerde oplossingen. Tijdens het seminar lieten Deltares en het ministerie van Openbare Werken hun resultaten zien van onderzoek naar de waterkwaliteit van verschillende sloten in Paramaribo. Het onderzoek laat zien dat de vervuiling van bepaalde sloten in Paramaribo alarmerend is. 

Het United Nations Development Programme Suriname en CELOS (Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Suriname) namen het publiek mee in hun onderzoek naar de staat van de wetlands aan de kust van Suriname. Tijdens de paneldiscussie stelde het publiek veel vragen en kwam met suggesties, waaruit bleek hoeveel belangstelling er is voor dit thema. Zo opperde een deelnemer de suggestie om burgers ook metingen naar waterkwaliteit te laten doen. 

error: Kopiëren mag niet!