Toenemende Ongelijkheid in India onder Modi’s Bewind

Een recente studie toont aan dat de ongelijkheid in India sterk is toegenomen sinds premier Narendra Modi aan de macht kwam. De rijkste 1% van de bevolking, ongeveer 9,2 miljoen mensen, bezit nu 40% van de nationale rijkdom en verdient 22,6% van het totale inkomen, het hoogste percentage sinds de jaren twintig. Volgens onderzoekers, waaronder de bekende ongelijkheidsexpert Thomas Piketty, heeft deze groei ten koste van de middenklasse plaatsgevonden. Ze waarschuwen dat de toenemende ongelijkheid sociale onrust in het land zou kunnen veroorzaken. De economische liberalisering sinds de vroege jaren negentig heeft de ongelijkheidskloof vergroot, vooral in termen van welvaartsconcentratie tussen 2014-2015 en 2022-2023. De groei van Indiase miljardairs zoals Mukesh Ambani en Gautam Adani, naast beschuldigingen van vriendjeskapitalisme aan de regering-Modi, kenmerkt deze periode. De auteurs van de studie roepen op tot betere gegevenskwaliteit en -toegang voor het verbeteren van ongelijkheidsonderzoek en suggereren beleidsinterventies, zoals een “superbelasting” voor miljardairs en multimiljonairs, om grote investeringen in openbare infrastructuur zoals onderwijs en gezondheidszorg te financieren.

error: Kopiëren mag niet!