India houdt de grootste verkiezingen ter wereld

India, de grootste democratie ter wereld, maakt zich op voor verkiezingen waarin Premier Narendra Modi streeft naar een derde opeenvolgende termijn van vijf jaar. Bij de komende verkiezingen, die plaatsvinden over een periode van vijf weken, wordt gestemd in ongeveer een miljoen stembureaus door bijna een miljard mensen.

De regerende Bharatiya Janata Partij (BJP) van Modi en zijn bondgenoten zullen het opnemen tegen de voornaamste oppositie, geleid door de Congrespartij, bestaande uit zo’n twintig partijen. Met bijna 970 miljoen kiesgerechtigden zijn deze verkiezingen de grootste democratische handeling ter wereld, waarbij het aantal kiezers groter is dan de bevolking van de VS, EU en Rusland samen. Stemmen zal gebeuren via 5,5 miljoen elektronische stemmachines, verdeeld over een miljoen stembureaus, variërend van de sneeuwrijke bergen van de Himalaya tot de woestijnen van Rajasthan en de dunbevolkte eilanden in de Indische Oceaan. Een eventuele overwinning zou Modi, die dan 73 is, de tweede premier na Jawaharlal Nehru maken die drie termijnen op rij wint.

error: Kopiëren mag niet!