Russische en Wit-Russische atleten uitgesloten van openingsceremonie in Parijs

Russische en Wit-Russische atleten mogen niet deelnemen aan de parade tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs, aldus een aankondiging van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Deze atleten, die onder neutrale vlag mogen deelnemen, zullen de ceremonie waarschijnlijk van nabij de rivier de Seine bijwonen. Het besluit volgt twee weken na een vergelijkbare aankondiging door het Internationaal Paralympisch Comité. De uitsluiting van teamsporten voor deze landen is een reactie op de oorlog in Oekraïne, en individuele atleten uit deze landen ondergaan een tweestaps-goedkeuringsproces om als neutrale atleten mee te kunnen doen. Neutrale atleten mogen geen steun hebben betuigd aan de invasie van Oekraïne. Het IOC verwacht ongeveer 36 neutrale atleten met Russische paspoorten en 22 met Wit-Russische paspoorten te kwalificeren voor de Spelen in Parijs. Een besluit over deelname aan de slotceremonie staat nog uit.

error: Kopiëren mag niet!