Poetin consolideert

Het is wereldnieuws dat de Russische president voor de vijfde keer president mag zijn voor zijn land in een aaneengesloten periode. Hem valt deze eer te beurt na de uitslag van zogenaamde verkiezingen. De verkiezingen in Rusland zouden, naar verluidt en afgaande op wat westerse media berichten, geen echte verkiezingen zijn. Zo zouden mededingers van de president puur voor de vorm meedoen. De Russische ‘strongman’ is verkozen te midden van de teraardebestelling van een van zijn grote tegenstanders (Navalny) die onder bedenkelijke omstandigheden als politieke gevangene in de gevangenis zijn dood heeft gevonden. De verwachting was er buiten trouwens niet dat de man levend uit de gevangenis zou komen. In de afgelopen jaren hebben we een aantal gevallen meegemaakt van aanslagen en vergiftigingen van tegenstanders van Poetin. 

Suriname heeft geen sterke band met Rusland, toch hebben we een bezoek meegemaakt van de toppoliticus en minister van Buitenlandse Zaken van het land, Sergey Lavrov, aan Suriname. Wat de exacte bedoeling van de Russen was van een bezoek aan Suriname is niet echt bekend geworden. 

Surinamers kunnen inmiddels visumvrij reizen naar Rusland, maar dat geldt voor alle Zuid-Amerikaanse landen. Suriname was genoodzaakt om in Caricom-verband de Russische invasie in Oekraïne te veroordelen. Maar toen de Russen ook weggestemd werden in de Human Rights Council door de lidlanden van de VN, onthield Suriname zich van stemming.  

In de afgelopen periode zou Suriname medische hulp van Rusland al hebben gehad. Suriname heeft dus diplomatieke banden met Rusland, maar de gemiddelde politicus heeft geen visie over Rusland en Poetin. De verkiezing van Poetin zal naar het schijnt niet veel veranderen voor de politiekvoering in Suriname. 

Maar Poetin heeft invloed op de zekerheid in de wereld en op den duur importeren we alle onrust dat er in de wereld is, ook als er stabiliteit is. President Vladimir Poetin heeft zijn greep op het land dat hij sinds de eeuwwisseling regeert verstevigd en heeft de Russische verkiezingen met een overweldigende meerderheid gewonnen, met een resultaat dat een uitgemaakte zaak was. 

Het verkiezingsresultaat betekent dat Poetin zal regeren tot ten minste 2030, wanneer hij 77 zal zijn. Ruslands langst dienende leider sinds de Sovjet-dictator Jozef Stalin, zal een derde volledig decennium van heerschappij veiligstellen.

Nu de meeste oppositiekandidaten dood, gevangen gezet, verbannen of uitgesloten zijn van deelname – en afwijkende meningen feitelijk verboden zijn in Rusland sinds het land zijn grootschalige invasie van Oekraïne in februari 2022 lanceerde – stond Poetin niet voor een geloofwaardige uitdaging van zijn bewind.

De kandidaten die zich tegen Poetin mochten verzetten, werden zorgvuldig samengesteld door het Kremlin. Zijn naaste rivaal, Nikolaj Charitonov van de Communistische Partij, had slechts 4,3% van de getelde stemmen gewonnen. Het resultaat was onvermijdelijk, de woordvoerder van Poetin zei vorig jaar dat de stemming “niet echt democratie” maar “kostbare bureaucratie” was. Het verkiezingsritueel is niettemin van cruciaal belang voor het Kremlin als middel om Poetins gezag te bevestigen. Het ritueel werd elke vier jaar gehouden, voordat de wet in 2008 werd gewijzigd om de presidentiële ambtstermijn te verlengen tot zes jaar. Latere grondwetswijzigingen maakten een einde aan de limieten voor de presidentiële ambtstermijn, waardoor Poetin mogelijk tot 2036 aan de macht kon blijven.

Tijdens een overwinningsronde eind zondag op zijn verkiezingshoofdkwartier zei Poetin. dat de verkiezingen de nationale eenheid hadden “geconsolideerd” en dat er “veel taken” voor Rusland lagen terwijl het land zijn confrontatie met het Westen voortzette. 

De felste tegenstanders van Poetin zijn de afgelopen maanden gestorven.

Nadat hij in juni een mislukte opstand had geleid, werd Wagner-huurlingchef Yevgeny Prigozhin twee maanden later gedood nadat zijn vliegtuig neerstortte tijdens een reis van Moskou naar Sint-Petersburg. Het Kremlin ontkende elke betrokkenheid bij de dood van Prigozhin.

De verkiezingen werden gehouden een maand nadat Alexey Navalny, Poetins meest geduchte tegenstander, stierf in een strafkolonie in het Noordpoolgebied. De familie en aanhangers van Navalny hebben Poetin ervan beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor zijn dood, een claim die door het Kremlin is afgewezen. 

Een andere vermoorde persoon is Boris Nemtsov, een uitgesproken Kremlin-criticus die eind jaren negentig vicepremier was onder president Boris Jeltsin. Hij werd in februari 2015 doodgeschoten toen hij met zijn vriendin in het centrum van Moskou wandelde. 

Boris Berezovsky was een kleurrijk personage en ooit een machtige Russische zakenman die ruzie kreeg met het Kremlin en naar Engeland vluchtte. Nadat hij de gunst van zijn regering had verloren, verhuisde hij naar Groot-Brittannië, waar hij begon te ageren tegen Poetin en zelfs opriep tot een staatsgreep om de Russische president af te zetten. Berezovsky werd in 2013 dood aangetroffen op de badkamervloer van zijn huis in Groot-Brittannië, met een strop om zijn nek. 

De Russische advocaat Sergej Magnitski stierf in 2009 in een Russische gevangenis. Hij hielp bij het blootleggen van belastingfraude ter waarde van 230 miljoen dollar en het bewijs dat Russische overheidsfunctionarissen betrokken waren bij de uitvoering ervan, en deze vervolgens in de doofpot stoppen. 

Een Brits onderzoek stelde vast dat Alexander Litvinenko, een voormalige Russische agent die criticus van het Kremlin werd, in 2006 in een hotelbar in Londen was vergiftigd door twee Russische agenten die zijn groene thee hadden verrijkt met het zeer radioactieve polonium-210.

Anna Politkovskaja was een uitgesproken criticus van de Russische oorlog in Tsjetsjenië en werd in oktober 2006 bij de ingang van haar appartement in Moskou neergeschoten. De lijst van overleden tegenstanders die mogelijk in conflict zijn geraakt met het Kremlin zou een boek kunnen vullen. 

Het afgelopen jaar zijn naar verluidt ten minste dertien spraakmakende Russische zakenlieden omgekomen door zelfmoord of onder mysterieuze omstandigheden, waarvan zes banden hadden met de twee grootste Russische energiebedrijven. bedrijven Gazprom en Lukoil. We hebben dus een gevaarlijke politicus en een dictator weer voor de komende jaren in Rusland.

error: Kopiëren mag niet!