Europa bereidt zich onvoldoende voor op klimaatverandering, met catastrofale gevolgen

Europa bereidt zich te weinig voor op klimaatverandering. Dat is de conclusie van het Europese Milieuagentschap EEA, dat is verbonden aan de Europese Unie. Volgens het agentschap kan Europa catastrofale gevolgen ondervinden, als het geen urgente, beslissende actie onderneemt.  Voorbeelden daarvan zijn bosbranden, watertekorten en overstromingen in kustregio’s. 

De gevaren van urgente klimaatbedreigingen “groeien sneller dan onze maatschappelijke paraatheid”, zei Leena Ylä-Mononen, directrice van het EMA.

Zuid-Europa loopt het hoogste risico, maar ook het noorden wordt volgens het EEA bedreigd, zoals overstromingen in onder andere Duitsland en bosbranden in Zweden hebben aangetoond. Een van de grootste problemen is de hitte, die de landbouw en de watervoorziening bedreigt.

Het agentschap heeft 36 risico’s geïnventariseerd, waarvan er acht bijzonder urgent zijn. Als er niet onmiddellijk actie wordt ondernomen, kunnen zich nog voor het einde van de eeuw rampen voltrekken, waarschuwt het EEA.

error: Kopiëren mag niet!