Vandaag in 1894: Coca-Cola voor het eerst in flessen verkocht

Hoewel er tegenwoordig bijna niets zo alom tegenwoordig is als een fles Coca-Cola, was dit niet altijd het geval. De eerste jaren van zijn bestaan was cola alleen verkrijgbaar als fonteindrank, en de producent zag geen reden om daar verandering in te brengen. Pas op 12 maart 1894 werd cola voor het eerst in flessen verkocht.

Oorspronkelijk ontwikkeld als een niet-verslavend substituut voor morfine en vervolgens op de markt gebracht als een niet-alcoholische ‘matigingsdrank’, werd Coca-Cola in 1886 uitgevonden door John Pemberton, een drogist in Columbus, Georgia. Het werd al snel populair in de hele regio. en de rechten op het merk gingen over op Asa Griggs Candler. Candler’s neef had hem verteld dat het verkopen van de drank in flessen de verkoop enorm zou kunnen verhogen, maar Griggs was blijkbaar niet geïnteresseerd. 

De eerste persoon die cola bottelde was Joseph A. Biedenharn, eigenaar van een snoepwinkel in Vicksburg, Mississippi. Biedenharn stelde terecht vast dat flessen de verkoop konden stimuleren en stopte de drank in Hutchinson-flessen, een gewone en herbruikbare glazen fles die geen enkele gelijkenis vertoonde met de moderne colafles. Hij stuurde Candler een koffer, maar Candler bleef vasthouden aan de fonteinverkoop.

Vijf jaar later verkocht Candler uiteindelijk de nationale bottelrechten op Coke – met uitzondering van het recht om het in Vicksburg te bottelen – aan twee broers uit Chattanooga. Nog steeds ervan overtuigd dat bottelen geen belangrijke bron van inkomsten zou zijn, verkocht Candler de bottelrechten voor een dollar en zou naar verluidt zelfs dat nooit hebben geïnd.

Het contract bepaalde dat een fles cola 5 cent zou kosten en geen einddatum had, een juridisch toezicht dat ertoe leidde dat de prijs tot 1959 gelijk bleef. In 1915 riepen de bottelaars op tot een nieuw ontwerp, een ontwerp dat zo onderscheidend was dat je zou het kunnen herkennen als het in stukken op de grond lag of door het in het donker te voelen.

Het winnende ontwerp, geproduceerd door de Root Glass Company uit Terre Haute, Indiana, gaf de wereld de iconische fles met contouren die we vandaag de dag kennen.

error: Kopiëren mag niet!