Een Natin-student vertelt over zijn ervaringen op de opleiding olie en gas

In oktober 2022 is in samenwerking met Staatsolie en Natin (Natuurtechnisch Instittut) gestart met de opleiding Olie en Gas. Er hebben zich dertig studenten aangemeld. Dagblad Suriname is op pad gegaan en heeft twee studenten in hun afrondfase gesproken. 

Shafieq Moertabat vertelt: “Ik ga meteen met de deur in huis vallen. De antwoorden die ik je geef zijn de antwoorden die ik bijkans 1,5 jaar geleden, oktober november 2022, heb gehad als nieuwbakken student. Dus ik weet niet wat de huidige regelingen of huidige instructies zijn, maar vraag één met welke opleiding kan je je inschrijven voor die olie en gas opleiding? Je vooropleiding moet MBO zijn, Natin, MBO en wel in de studierichtingen werktuigbouwkunde of elektrotechniek of procestechniek. Er waren dus drie studierichtingen.’

Wat had je zo gedreven om die opleiding te volgen? “Nou, persoonlijk hebben de ontwikkelingen in de olie- en gassector van de afgelopen vijf jaar interesse in mij opgewekt. En aangezien die industrie ook nog aan het groeien is en wat zeker is gebleken uit de praktijk is dat er een gebrek is aan technisch opgeleid kader gericht in de olie- en gasindustrie. De meeste ondernemers of de meeste bedrijven en organisaties die zich bevinden in de olie- en gassector zijn merendeels dienstverlenende bedrijven. Maar als je kijkt naar lokaal kader en technisch kader van Suriname zelf, dan is er toch wel een gap met betrekking tot dat gebied. En dat is dus de drijfveer voor mij geweest om me te ontwikkelen daarin, zodat ik mijn diensten kan verlenen. Vanuit een technische achtergrond, zeker ook met mijn achtergrond elektrotechniek energie kan ik als adviseur mijn expertise ontplooien vanuit de elektrotechniek.”        

Shafieq’s ervaring is tot nu toe leerrijk en nog steeds informatief. Er komen nieuwe modules, nieuwe vakken, nieuwe vakgbieden. Kortom een opleiding van twee jaar die op kwartaalbasis tussen de zes en tien modulen bevatten. Het is in hoog tempo studeren. De opleiding gaat zeker wel doorzettingsvermogen vergen.

Wat vind je ervan dat het een eigen Surinaams ding is als we kijken naar buitenlandse opleidingen? “Ik vind het geweldig, want het draagt bij aan local content development. Dat betekent dus groei en ontwikkeling voor Suriname en Surinamers. De opleiding is deels uitgezet vanuit buitenlandse perspectieven met buitenlandse expertise. Dus je komt zeker wel in aanraking met bepaalde docenten en materie die gebaseerd is op internationale standaarden, zeker op Europese standaarden. Aangezien het project toen of de opleiding toen mede door een Nederlandse opleiding is opgezet. Dus dat is zeker een pluspunt voor ons als Surinamers om te leren van de experts en te leren van buitenlandse en internationale ervaring zodat wij een stukje verder kunnen gaan met de ontwikkeling van Surinaams kader”, vertelt hij met trots. 

“Ik ben van de dertig studenten de enige student die de olie- en gas opleiding heeft kunnen combineren met een bachelor opleiding aan het Polytechnic College Suriname. PTC en ik studeer ook morgen af voor mijn bachelor titel.”

CS 

error: Kopiëren mag niet!