Hondenliefhebbers versus kattenfans

In Suriname lijkt het houden van huisdieren meer dan een hobby; het is een reflectie van persoonlijke identiteit, zoals onlangs is gebleken uit een webpeiling van Dagblad Suriname op haar website www.dbsuriname.com.

Gevraagd naar hun voorkeur, verklaarde een overweldigende meerderheid van 52% (707 stemmen) zich als hondenliefhebber, terwijl slechts 10% (139 stemmen) hun voorliefde uitsprak voor katten. Verrassend genoeg gaf maar liefst 38% (521 stemmen) aan geen van beide dieren leuk te vinden.

Deze resultaten openen een interessante discussie, vooral in het licht van de toenemende kosten van het hebben van huisdieren te midden van diepgaande economische uitdagingen. Het verzorgen van dieren, met name honden, is niet alleen tijdsintensief, maar ook financieel veeleisend. Dit roept de vraag op: in welke mate kunnen liefde en passie voor huisdieren de harde realiteit van economische onzekerheid trotseren?

Dat zo’n groot deel van de bevolking zich identificeert als hondenliefhebber, ondanks de kosten, zegt veel over de waarde die mensen hechten aan de trouwe viervoeter als gezelschapsdier. Honden worden vaak geprezen om hun loyaliteit, bescherming en onvoorwaardelijke liefde, kwaliteiten die mensen kennelijk zeer op prijs stellen.

Aan de andere kant zou de relatief lage voorkeur voor katten kunnen wijzen op culturele voorkeuren of misschien de perceptie dat katten minder bijdragen aan de gezinseenheid in termen van beveiliging, een belangrijke overweging in tijden van economische en sociale onzekerheid.

Interessant is ook de 38% die aangeeft geen van beide dieren leuk te vinden. Dit percentage kan gezien worden als een indicatie dat, gezien de “grote armoede in Suriname”, de realiteit voor sommige mensen misschien is dat het luxueus is om zelfs maar over het houden van huisdieren na te denken. Het zou ook kunnen dat de verantwoordelijkheden en de kosten die gepaard gaan met het verzorgen van een dier, zeker in deze economisch uitdagende tijden, te ontmoedigend zijn.

Het is duidelijk dat de liefde voor huisdieren diep zit, maar het houden ervan is geen gemakkelijke opgave in de huidige economische context van Suriname.–

error: Kopiëren mag niet!