Boeren en opkopers liggen ver uit elkaar met padieprijs

Padieboeren kunnen niet meegaan met een padieopkooprijs van SRD 792 per baal van 79 kilogram die opkopers bereid zijn te betalen. Deze prijs komt omgerekend tegen een koers van SRD 36 neer op USD 22. Harinandan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA), zegt dat deze prijs ver beneden de verwachte prijs van de padieboeren is. De SPBA stelt voor een opkoopprijs van SRD 1.435. 

Padieopkopers zijn absoluut niet bereid deze prijs te betalen.

Afgelopen zondag was er in Nickerie een bespreking geweest over de padieopkoopprijs. Daarbij waren aanwezig vertegenwoordigers van de leiding van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij, pelmolenaars, de waterschappen en de SPBA. 

De  SPBA-voorzitter zegt dat partijen morgen, woensdag, weer om de tafel zullen gaan. Opnieuw zullen  voorstellen met nadere uitwerking en onderbouwing worden besproken. Oemraw zegt dat boeren sowieso niet mee kunnen gaan met een opkoopprijs van SRD 792 voor een baal padie van 79 kilogram. 

Door allerlei problemen tijdens de afgelopen inzaai, met name het ernstig tekort aan irrigatiewater, hebben boeren waterpompen moeten inzetten om hun rijstarealen te kunnen bevloeien. Daarbij liepen de kosten voor brandstof behoorlijk op. De productiekosten voor de boer per hectare liggen dit seizoen rond de SRD 12.000. 

Bij de prijsberekening is het belangrijk om ook te kijken naar de oogstopbrengsten per hectare. Een goede oogstopbrengt ligt normaal gesproken tussen de 65 en 70 balen per hectare. De opbrengsten dit seizoen zijn slecht. Er worden oogstopbrengsten van 45 balen per hectare gemeld. Op zijn best worden opbrengsten binnengehaald van 50 balen per hectare.

Volgens de eerste rapportages ziet de kwaliteit van de geoogste padie er ook niet al te best uit.   

SS

error: Kopiëren mag niet!