NPS bezorgd over stijging stroomtarieven 

De Nationale Partij Suriname (NPS), geleid door voorzitter Gregory Rusland, uit zijn zorgen over de recente stijging van de stroomtarieven. De Surinaamse regering plant de subsidies voor de energiesector te verminderen en neemt maatregelen die veel mensen direct zullen raken.

Een belangrijk punt van zorg is dat de aangekondigde sociale programma’s van de regering niet goed worden uitgevoerd. De NPS heeft ontdekt dat de steun niet iedereen bereikt die het nodig heeft. De partij stelt voor om de subsidie direct aan de getroffen burgers te geven via hun elektriciteitsrekening.

Daarnaast maakt de NPS zich zorgen over hoe de kostprijs wordt berekend. De regering zou overgangsmaatregelen moeten nemen om de echte kosten juist te berekenen. Dit betekent onder andere dat de tarieven die de Surinaamse Energiebedrijven (EBS) in rekening worden gebracht, moeten worden herzien, en dat de overheid en semi-overheidsbedrijven hun achterstallige rekeningen moeten betalen.

De NPS wijst erop, dat Suriname een van de laagste energiekosten in de regio heeft, dankzij de hydrodam die goedkopere stroom levert dan op olie gebaseerde energie. Ongeveer 90 MW wordt momenteel uit deze bron getrokken.

Het argument dat de samenleving niet genoeg betaalt voor stroom vindt de partij onterecht, gezien de langdurige economische problemen waardoor lonen ook laag zijn. De vrees bestaat dat de stijgende kosten mensen in moeilijkheden brengen, terwijl de ondersteuning voor de productiesector onvoldoende is om deze de nodige impuls te geven.

De NPS gelooft dat de vermindering van subsidies niet op deze manier moet gebeuren. De partij roept op tot herziening van de maatregelen om de kostprijs te verlagen en de samenleving te ontzien.

error: Kopiëren mag niet!