Guyana overstijgt Venezuela in olie-export te midden van grensgeschil

Guyana blijkt Venezuela de afgelopen drie maanden te hebben  overtroffen in olie-export. Volgens gegevens van Bloomberg exporteerde Guyana in februari dagelijks 621.000 vaten olie, wat meer is dan de 604.000 vaten van Venezuela.

Deze ontwikkeling vindt plaats te midden van een bijna eeuwenoud geschil over de regio Essequibo, dat is geïntensiveerd door significante olievondsten voor de kust van Guyana. Deze ontdekkingen hebben de economische groei van Guyana aangewakkerd, met een sleutelrol voor de investeringen van ExxonMobil.

Aan de andere kant hebben Amerikaanse sancties de olieproductie van Venezuela gehalveerd, hoewel recente versoepelingen van deze sancties een lichte herstel hebben laten zien.

Guyana’s olie-industrie, die in drie jaar tijd van nul naar 637.000 vaten per dag is gegroeid, is op schema om de per capita productie van de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië tegen 2027 te overtreffen, gebaseerd op de exploratieactiviteiten van ExxonMobil sinds 2015.

Venezuela heeft zijn aanspraak op Essequibo opnieuw aangewakkerd, met aandringen op exploratierechten en het verergeren van de spanningen. Een Venezolaans referendum stelt een nieuwe staat voor, inclusief Essequibo, wat gezien wordt als een strategie van Maduro voorafgaand aan de verkiezingen van 2024. Internationale instanties waarschuwen tegen het wijzigen van de status quo.

Terwijl de oliesector van Guyana floreert en verwacht wordt dagelijks meer dan 1 miljoen vaten te bereiken tegen 2027, kampt Venezuela met productiedalingen als gevolg van sancties en wanbeheer.

ExxonMobil ondersteunt de ontwikkeling van Guyana, terwijl het zich afzijdig houdt van de politieke strijd. De rol van de internationale gemeenschap in de vreedzame oplossing van het geschil is cruciaal, met gevolgen voor zowel de regionale als de wereldwijde oliemarkten.

error: Kopiëren mag niet!