Haïti: Honderden gevangenen ontsnapt na opnieuw extreem bendegeweld

In de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince zijn honderden gevangenen ontsnapt, nadat bendeleden het vuur hadden geopend bij de gevangenis.

De politie had zaterdag 2 maart alle agenten ‘met een auto en vuurwapen’ opgeroepen naar de gevangenis te komen. Sinds vrijdag wordt er gevochten in de gevangenis.

De politie verliest steeds meer terrein op gewapende bendes, die inmiddels grote delen van de hoofdstad in handen hebben. De politie waarschuwt dat als ze daar de strijd verliezen, ‘alles voorbij is’. “Dan zal niemand worden gespaard in de hoofdstad, want dan lopen er 3.000 extra criminelen rond”, schrijft de politie op X.

Of en hoeveel politieagenten om het leven zijn gekomen, is evenmin duidelijk. Het doel van de gewapende bendes lijkt te zijn om de controle over het hele land over te nemen. Bendeleider Jimmy Cherizier, alias ‘Barbecue’, eist het vertrek van premier Henry.

In 2023 werden op Haïti meer dan 4.700 moorden geregistreerd. Dat zijn er gemiddeld zo’n dertien per dag, terwijl er in Haïti maar elf miljoen mensen wonen.

error: Kopiëren mag niet!