Reinier Asmoredjo: 40 jaar kunstenaarschap gevierd

Een bijzondere presentatie vond vrijdag 1 maart plaats in het Nationaal Archief Suriname. Kunstenaar Reinier Asmoredjo vierde daar zijn 40-jarige carrière als beeldend kunstenaar. Zijn tekenstudies en meer dan 5.000 maatschappelijke cartoons werden opgenomen als cultureel erfgoed.

Reinier Asmoredjo, geboren in Paramaribo, begon zijn kunstenaarschap op jonge leeftijd en heeft zich sindsdien intensief beziggehouden met schilderen, cartoons en illustraties. Met hoogtepunten zoals zijn solo-expositie in Readytex Art Gallery en deelname aan tentoonstellingen in binnen- en buitenland, heeft hij een indrukwekkend oeuvre opgebouwd.

Tijdens de presentatie werd zijn zoektocht naar een eigen beeldtaal belicht, evenals de ontwikkeling van zijn studies en cartoons. Monique Nouhchaia, die ruim 31 jaar leiding geeft aan Readytex Art Gallery, gaf in haar toespraak inzicht in hoe een kunstenaar tot een eigen stijl komt.

Faried Pierkhan sprak over de rol van cartoons in de krant en benadrukte hun belang als spiegel van de maatschappij en instrument voor vrijheid van meningsuiting. De impact van een goed getekende cartoon werd geprezen, evenals de diversiteit en balans die ze brengen in de media.

De  presentatie in het Nationaal Archief was een ode aan de kunstenaar Reinier Asmoredjo en zijn bijdrage aan de Surinaamse kunst en maatschappij. Zijn werk zal nu voor altijd bewaard worden als cultureel erfgoed, een erkenning van zijn talent en betekenis voor de kunstwereld.

error: Kopiëren mag niet!