Obesitas: Een groeiend gezondheidsprobleem in Suriname

Suriname, bekend om zijn rijke cultuur en traditie, staat net als vele andere landen voor een belangrijke uitdaging op het gebied van volksgezondheid: de strijd tegen obesitas. Ondanks de wereldwijde inspanningen om dit gezondheidsprobleem aan te pakken, blijft het aantal gevallen van overgewicht en obesitas in Suriname zorgwekkend stijgen, een direct gevolg van de snelle economische ontwikkeling en urbanisatie die het land de afgelopen decennia heeft doorgemaakt.

Recente studies tonen aan, dat maar liefst 50% van de Surinaamse bevolking kampt met overgewicht, waarbij een ‘Body-Mass Index’ (BMI) van meer dan 25 wordt aangeduid als overgewicht. Deze cijfers zijn alarmerend hoog in vergelijking met wereldwijde gemiddelden en benadrukken de ernst van de obesitascrisis in het land.

De overgang naar een meer zittende levensstijl, in combinatie met een toenemende consumptie van fastfood en verwerkte producten, speelt een cruciale rol in de obesitasproblematiek. Hoewel Suriname gezegend is met een enorme diversiteit aan vers, lokaal geproduceerd voedsel, dragen moderne eetgewoonten bij aan de stijgende obesitascijfers.

Wereldwijd lijden ruim 1 miljard mensen nu aan obesitas, aangezien de cijfers bij volwassenen sinds 1990 meer dan verdubbeld zijn en onder kinderen en adolescenten verviervoudigd. Volgens gegevens uit 2022 omvat dit ongeveer 880 miljoen volwassenen en 159 miljoen kinderen.

De hoogste cijfers zijn te vinden in Tonga en Amerikaans-Samoa voor vrouwen en Amerikaans-Samoa en Nauru voor mannen, waar zo’n 70-80% van de volwassenen lijdt aan obesitas. Landen in Afrika en het Midden-Oosten, die van oudsher met ondervoeding werden geassocieerd, kampen nu ook met gewichtstoename.

De impact van obesitas is niet beperkt tot welvarende landen; het fenomeen strekt zich nu ook uit naar gebieden die voorheen met ondervoeding geassocieerd werden.

Suriname staat nu voor de complexe taak om een evenwicht te vinden tussen het behoud van zijn culturele identiteit en het bevorderen van gezonde levenskeuzes.

error: Kopiëren mag niet!