Waar waren jullie?

Aniel Koendjbiharie, voorzitter van stichting Wan Okasi – die de belangen behartigt van mensen met een beperking – heeft zich via social media afgelopen week kritisch uitgelaten over personen binnen de doelgroep van de stichting. Hij stelt het met zoveel woorden beu te zijn dat mensen hem steeds maar weer blijven benaderen met vragen wanneer de uitkering en koopkrachtversterking wordt overgemaakt en wanneer de uitkering wordt verhoogd. 

Koendjibiharie is het nu simpelweg zat, al die vragen van mensen die hij andere nooit ziet of hoort.

Koendjibiharie: “Deze mensen doen precies alsof zij gestreden hebben voor een verhoging. Waar waren velen van hen toen er geprotesteerd werd voor verbetering van hun situatie? Zij zaten toen met gekruiste armen op Facebook te kijken hoe anderen opkwamen voor hun belangen, in plaats van zelf daar te zijn om voor hun belangen op te komen. En nu komen jullie mij lastigvallen met de vraag wanneer het verhoogd gaat worden.” 

Begrijpelijke ergernis, maar….

De ergernis van de Wan Okasi-voorzitter is begrijpelijk. Maar, feit is dat het nu eenmaal zo is, dat in verenigingen, politieke partijen, vakbonden, enzovoorts, het altijd slechts een paar mensen zijn die zich actief inzetten. Negentig procent van de leden zijn passieve leden, die misschien slechts hun contributie betalen en verder het ‘vuile werk’ overlaten aan de besturen. Het zijn die leden die gewoon profiteren van het vele werk dat door een paar personen wordt verzet. Dus, nogmaals, de ergernis van Koendjbiharie is begrijpelijk, maar hij weet ongetwijfeld ook heel goed hoe het werkt binnen stichtingen, organisaties, vakbonden, enzovoorts.

Maar, in zijn post op zijn Facebook-pagina – waar de ergernis afdruipt als warme zoete honing – geeft hij zijn passieve leden toch een reactie:

“Aangezien jullie zo graag willen weten wanneer de uitkering en de koopkrachtversterking overgemaakt zullen worden, en wanneer de uitkering verhoogd zal worden, zal ik jullie vraag als volgt beantwoorden: Zit en kijk net zoals tijdens de protestactie op Facebook, wanneer de mededeling op je scherm zal verschijnen dat de uitkering en de koopkrachtversterking overgemaakt zullen worden. Blijf ook zo kijken totdat je het bericht krijgt dat de uitkering verhoogd is.” 

Ook stelt de geïrriteerde voorzitter dat velen in zijn achterban alleen hun rechten kennen, maar niet hun plichten. “Bovendien zijn velen van jullie ook erg gemakzuchtig. Alles moet voor jullie gedaan worden, maar die grap ga je niet bij mij uithalen. En wie boos wil worden, mag boos worden. Ik doe geen dingen om populair te worden. Mi na  krin taki na krin libi. Dus vanaf vandaag moet niemand mij meer de bovenstaande vragen komen stellen.”

Een ding is weer eens duidelijk geworden, in algemene zin: de mens is nu eenmaal gemakzuchtig en wordt graag op zijn/haar wenken bediend.

PK

error: Kopiëren mag niet!