Luchtverkeersleiders beraden zich over actiemodellen

De bond van luchtverkeersleiders, de Suriname Airtraffic Controllers Association (SATCA), beraden zich momenteel over actiemodellen die ertoe moeten leiden dat de overheid hun situatie met betrekking tot de werkomstandigheden en rechtspositie serieus neemt. De vakbond vindt het jammer dat ze tot dit besluit is gekomen. 

Ondanks herhaalde pogingen voor dialoog laat de overheid het na om concrete acties te ondernemen ter verbetering van de werkomstandigheden en de rechtspositie van de luchtverkeersleiders. 

De luchtverkeersleiding kampt reeds jaren met een structureel tekort aan gekwalificeerde luchtverkeersleiders. 

De implementatie van nieuwe lonen, zoals vorig jaar met de overheid afgesproken, blijft uit. Dit leidt ertoe dat het personeelstekort nijpender wordt door een voortdurende braindrain binnen de dienst. 

“Voortbestaan luchtverkeersleiding staat op het spel”

De SATCA zegt dat het voortbestaan van de luchtverkeersleiding op het spel staat, omdat het personeel gedwongen wordt om onder ongunstige omstandigheden te werken. Genoemd worden het behouden van vervallen medische keuringen en brevetten.

Begin januari had de luchtverkeersleidersbond al gewaarschuwd tot acties over te zullen overgaan indien de door de regering toegezegde verbetering van de waardering langer uitblijft. Toen werd de regering ook al opgeroepen dringende acties te ondernemen. Naar het schijnt was deze oproep aan dovemansoren gericht. 

Het SATCA-bestuur hekelt het feit dat wanneer luchtverkeersleiders door de hoge werkdruk moe of ziek zijn, de indruk wordt gewekt alsof  zij opzettelijk zouden staken of zaken laten traineren. 

Welke actiemodel de bond zal hanteren is nog niet duidelijk. Feit is wel dat het vorig jaar meerdere malen is voorgekomen, dat binnenkomende internationale vluchten naar Frans Guyana moesten uitwijken omdat de luchtverkeerstoren op Zanderij vanwege de sterke onderbezetting niet bemenst was met gekwalificeerde luchtverkeersleiders. De ernstige negatieve gevolgen van dergelijke situaties zijn niet te onderschatten.

SS

error: Kopiëren mag niet!