Importeurs bezorgd over regeringsbeleid prijzen meerkosten

Per 1 maart zullen extra kosten worden doorberekend aan importeurs en verkopers voor keuringskosten van gewassen en producten. Dit heeft geleid tot vragen over hoe deze kostenverhogingen uiteindelijk zullen resulteren in lagere prijzen voor de consument.

De beschikking van de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij van 31 januari 2024 stelt nieuwe keuringstarieven in voor de Dienst Plantenbescherming en Kwaliteitskeuringen van Suriname vanaf 1 maart 2024. Deze tarieven variëren afhankelijk van het type export of import, waarbij bijvoorbeeld voor keuring van planten en plantaardige producten een vast bedrag per kilo wordt berekend.

Vanaf 1 maart moet er SRD 12,50 per baal aardappelen van 25 kilogram betaald worden als keuringskosten. Voorheen bedroeg dit SRD 0,50 per baal. Deze regel is ook van toepassing op andere geïmporteerde aardproducten zoals gele erwten, kikkererwten, limabonen, enzovoort.

De nieuwe tarieven hebben geleid tot zorgen onder importeurs en verkopers, aangezien deze kosten naar verwachting zullen worden doorberekend aan consumenten, wat kan resulteren in hogere verkoopprijzen voor verschillende geïmporteerde producten zoals bonen en erwten. De impact van deze tariefwijzigingen op de prijzen voor de consument blijft een punt van zorg in de industrie.

De beschikking is gepubliceerd in het Staatsblad van de Republiek Suriname op 8 februari 2024, met inwerkingtreding vanaf 1 maart 2024. Het ministerie van Binnenlandse Zaken is het orgaan dat verantwoordelijk is voor de uitvoering van deze nieuwe tarieven.

Deze ontwikkeling benadrukt de toenemende druk op importeurs en verkopers, die geconfronteerd worden met aanhoudende economische uitdagingen en stijgende kosten, wat mogelijk gevolgen heeft voor de eindprijs van geïmporteerde producten voor consumenten. 

error: Kopiëren mag niet!