Nieuwe wending in Panamerican Woningbouwproject: Van controverse tot klaroenstoot

Het Panamerican woningbouwproject, in het noorden van Paramaribo, heeft recentelijk flink wat opschudding veroorzaakt. Wat aanvankelijk werd afgeschilderd als een mogelijk schandaal, blijkt een gedurfde stap van zowel de overheid als Panamerican Real Estate NV om de woningnood in Suriname aan te pakken door de bouw van 562 woningen – een project waarvan alle eenheden al verkocht zijn.

De verkochte huizen, geprijsd tussen 35.000 en 37.000 euro, inclusief perceel, bieden elk een bouwoppervlakte van 75 vierkante meter. Voorzien van moderne gemakken zoals 110/220 energievoorziening, koud en warm water, betegeling en verhoogde terreinen, markeren deze woningen een significante ontwikkeling in de huizenmarkt.

Panamerican Real Estate NV nam op zich de kosten voor het aanleggen van energie- en watervoorzieningen, terwijl de Surinaamse overheid bijdroeg met een investering van 8 miljoen Amerikaanse dollar voor de infrastructuur. Deze samenwerking had als doel de aankoopprijs voor toekomstige huiseigenaren significant te verlagen.

In een interview in Rashid Pierkhan Kal aaj aur Kal, dat wordt uitgezonden via RBN tv, benadrukte minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken de noodzaak van woningbouw in Suriname. “Toen we aan de macht kwamen, was er de belofte om de huisvestingscrisis aan te pakken. Maar de financiële realiteit, met uitdagingen zoals beperkte toegang tot leningen en een strak budget door samenwerking met het IMF, maakte onze taak ongelooflijk moeilijk”, lichtte hij toe.

Toch, ondanks de moeilijke start, blijft de huidige regering ambitieus over hun woningbouwprogramma. Een van de meest controversiële beslissingen was de samenwerking met Panamerican Real Estate Envy. “Wij hebben gekozen om met dit bedrijf in zee te gaan, omdat zij de meeste vooruitgang boekten met hun projecten. Het was een van de eerste projecten die we na diepgaande evaluatie hebben goedgekeurd”, verklaarde Noormohamed.

Verder benadrukte de minister dat alle uitgaven en beslissingen transparant zijn gemaakt via het parlement en dat dankzij deze projecten woningen substantieel goedkoper kunnen worden aangeboden aan Surinamers. Hij benadrukte ook dat de samenwerking gebeurde op basis van strikte wettelijke en contractuele gronden.

Desalniettemin hebben de openbaringen geleid tot uitgebreide discussies en vragen over transparantie, de juistheid van de gekozen aanpak en de rol van overheidsfunctionarissen in het hele proces. Riad Nurmohamed ontkende elke suggestie van corruptie en stelde dat alle beschuldigingen zullen worden weerlegd door lopende gerechtelijke onderzoeken.

  • Klik op deze link om het hele interview met minister Nurmohamed te kunnen zien.

error: Kopiëren mag niet!