Achterstand aanmaak ID-kaarten binnen een maand volledig ingelopen

De achterstand van zo’n 55.000 aanvragen voor ID-kaarten die er was wordt door het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) goed ingelopen. Binnen een maand zullen alle aanvragen voor de aanmaak van ID-kaarten zijn ingelopen. Er moeten van de 55.000 aanvragen nog circa 14.000 worden afgehandeld en uitgeprint. 

De grote achterstand in de aanmaak van ID-kaarten was vorig jaar ontstaan vanwege gebrek aan de blanco plastic ID-kaarten. Sinds november vorig jaar beschikt het CBB weer over volop materiaal om de e-ID’s te kunnen uitprinten. Sindsdien is systematisch gewerkt aan het inlopen van de achterstand. 

Het hoofd van het CBB, Anastatia Kanape-Pokie, doet een oproep aan mensen die een aanvraag hadden gedaan, om hun ID’saf te komen halen. Gebleken is namelijk dat vele burgers ondanks dat zij een sms-bericht hebben ontvangen om hun ID-kaart te komen ophalen, het nog steeds nalaten om dat te doen. 

De ID-kaarten kunnen worden opgehaald bij de ID-boots van CBB waar de aanvraag is gedaan. In elk district zijn er ID-boots van het CBB. Er gelden bij deze ID-boots verruimde openingstijden. Men kan er ook terecht voor de aanvraag voor de aanmaak van een nieuwe ID-kaart. 

De oude ID-kaarten zijn niet meer geldig. Daarvoor in de plaats komen de digitale ID-kaarten, de zogeheten e-ID’s. Omdat er een maand zit tussen het moment van aanvraag en de aanmaak van de e-ID’s wordt op burgers het beroep gedaan om hun aanvraag tijdig te doen. Volgens de wet is iedereen die de leeftijd van 16 jaar heeft bereikt, verplicht een ID-kaart te hebben. 

Uit gegevens van het CBB blijkt, dat de groep 16-jarigen en ouder die nog geen ID-kaart hebben aangevraagd circa 20.000 bedraagt. Onder deze groep bevinden zich ook stemgerechtige burgers. Het in bezit hebben van een geldige ID-kaart is een vereiste om bij de verkiezingen in mei volgend jaar te mogen stemmen. 

SS

error: Kopiëren mag niet!