Braziliaanse president Lula woont CARICOM-top in Guyana bij

De Braziliaanse president Lula da Silva zal als een van de regeringsleiders in Guyana aanwezig zijn bij de CARICOM-top die dit weekend in Georgetown van start gaat.

President Irfaan Ali van Guyana is voorzitter van CARICOM en zal zijn collega’s van het uit 15 landen bestaande handels- en integratieblok ontvangen.

Lula, ontvanger van de hoogste nationale onderscheiding van Guyana – de Order of Excellence – had geholpen bij het bemiddelen in gesprekken tussen president Ali en de Venezolaanse president Nicolas Maduro nadat de grenscontroverse escaleerde toen Venezuela probeerde de regio Essequibo te annexeren en met geweld in te nemen. 

Er wordt verwacht dat Lula binnenkort de presidenten Ali en Maduro in Brazilië zal ontvangen voor een nieuwe gespreksronde na de eerste bijeenkomst in St. Vincent en de Grenadines eind vorig jaar, waarin Venezuela verzekerde dat het geen geweld zal gebruiken tegen Guyana. Hoewel Guyana dit nooit heeft gedaan, stemde Guyana er ook mee in om geen gebruik te maken van geweld.

Lula zal naar verwachting begin komende week in Guyana zijn.

Hij zal bilaterale gesprekken voeren met president Ali en er wordt ook van hem verwacht dat hij de CARICOM-regeringsleiders zal toespreken.

error: Kopiëren mag niet!