Het eerste onafhankelijke album van Kanye West brengt in eerste week ruim $ 1 miljoen op

Vultures 1, de volledige samenwerking van de rapper met Ty Dolla $ign, levert bijna 169 miljoen on-demand streams op in de Verenigde Staten.

In september 2020 lanceerde Kanye West een reeks ‘NIEUWE RECORDING AND PUBLISHING DEAL GUIDELINES’ op Twitter, nu bekend als X. Hij riep op tot artiestvriendelijke inkomensverdelingen – 80% voor de muzikant – en contracten die gemakkelijk te sluiten zijn begrijpen. “De artiest bezit het auteursrecht op de opnames en liedjes”, stelde West voor, “en verhuurt deze voor een beperkte termijn aan het platenlabel/uitgever.”

Zijn nieuwe album Vultures 1, een volledige samenwerking met zanger Ty Dolla $ign, komt met nog minder verplichtingen. Hij heeft geen labelpartner, alleen een  distributiebedrijf (Label Engine) om de aanwezigheid van de muziek op  streamingdiensten. Deze regeling buiten het grote labelsysteem betekent, dat West en Ty Dolla $ign waarschijnlijk zelfs meer mee naar huis nemen dan de 80% korting waar de rapper in 2020 over tweette.

Billboard schat dat Vultures 1, dat debuteerde op nummer 1 in de Billboard 200, in de openingsweek in de Verenigde Staten iets meer dan $1 miljoen verdiende, voornamelijk uit streaming (ongeveer $892.000 uit bijna 169 miljoen on-demand streams) plus een beetje extra uit de verkoop (ongeveer $ 145.000).

Als West en Ty Dolla $ign 5% opgeven voor distributie – wat misschien wel hoog is – gaan ze naar huis met ongeveer $986.000. (Meer als je rekening houdt met wereldwijde streams en publicaties.)

Vergelijk dit eens met de situatie waarmee West te maken kreeg aan het begin van zijn carrière in het grote labelsysteem: afbeeldingen van oude contracten die hij in 2020 tweette geven aan dat toen hij The College Dropout maakte, hij een royalty van 14% verdiende op albums die in de VS werden verkocht. 

Typerend voor een royaltyovereenkomst is dat West’s oude contract bepaalt dat “er geen royalty’s verschuldigd en betaalbaar zullen zijn… totdat alle voorschotten zijn terugverdiend.” Die vergoeding komt uit het aandeel van een kunstenaar, wat betekent dat het schamele percentage van 14% al het zware werk moet doen om de voorschotten terug te verdienen.

error: Kopiëren mag niet!