De onbetaalbare prijs van gezond leven

In de afgelopen jaren heeft het thema gezondheid een centrale plaats in de publieke discussie ingenomen, vooral onder invloed van de wereldwijde Covid-pandemie. Wat we eten, hoe we bewegen, en zelfs onze mentale gezondheid zijn onder een vergrootglas komen te liggen.

Echter, wat vaak over het hoofd wordt gezien in deze gesprekken, is de stijgende financiële last die gepaard gaat met het leiden van een gezonde levensstijl. Sinds 2020 zijn de prijzen van zelfs de belangrijkste voedingsmiddelen met meer dan 50% gestegen, waardoor een gezond dieet voor veel mensen onbetaalbaar is geworden.

De economische realiteit waarmee velen worden geconfronteerd, is ronduit ontmoedigend. De keuze voor gezonde voeding, die als luxe wordt beschouwd, wordt een achtergestelde prioriteit wanneer gezinnen en individuen worstelen om de eindjes aan elkaar te knopen. Deze toename in voedselprijzen heeft niet alleen gevolgen voor de fysieke gezondheid maar versterkt ook de ongelijkheid tussen verschillende lagen van de samenleving.

Daarnaast is het streven naar een actieve levensstijl geworden als een pad vol hindernissen. De kosten voor een lidmaatschap van de sportschool zijn veelal buiten het bereik van de gemiddelde burger. Daarbij komt dat voor velen de tijd vrijmaken voor lichaamsbeweging een luxe is die ze zich niet kunnen veroorloven, vooral voor degenen die meerdere banen jagen uit noodzaak en uitgeput zijn aan het einde van de dag.

Zelfs alternatieven voor de sportschool zijn niet zonder uitdagingen. Fietsen, een sport die eens werd gepromoot als toegankelijk voor iedereen, is gevaarlijk geworden daar er  geen adequate fietsinfrastructuur is. Rennen op straat, een andere populaire vorm van oefening, komt met zijn eigen set van gevaren, waarbij het ontbreken van veilige, toegewijde plaatsen voor deze activiteit het tot een potentieel levensgevaarlijke bezigheid maakt.

Het is onaanvaardbaar dat het handhaven van een gezonde levensstijl op deze manier wordt belemmerd door economische en stedelijke planning tekortkomingen. Gezondheid zou geen privilege moeten zijn dat alleen toegankelijk is voor de welgestelden onder ons. 

Overheden en gemeenschappen moeten gezamenlijk werken aan het creëren van een omgeving waarin gezonde keuzes toegankelijk en betaalbaar zijn voor iedereen. Dit omvat het investeren in betaalbare voedselopties, het aanbieden van subsidies voor sportactiviteiten, en het verbeteren van de veiligheid en infrastructuur voor fietsers en voetgangers.

Het bouwen aan een gezondere samenleving betekent het afbreken van deze barrières en het waarborgen dat iedereen, ongeacht economische status, de mogelijkheid heeft om te kiezen voor een gezond leven. Laten we niet langer accepteren dat gezondheid een luxe is. Het is een basisrecht dat we allemaal verdienen.

error: Kopiëren mag niet!