Twee jaar Russische oorlog in Oekraïne

DOOR DUNCAN MIL
February 9, 2024 – Twee jaar zijn verstreken sinds Ruslands niet-uitgelokte grootschalige invasie van Oekraïne op 24 februari 2022. Helaas lijkt de militaire patstelling tussen Oekraïne en Rusland voort te duren zonder enig einde in zicht.

Volgens het jaarlijkse Military Balance-rapport van het International Institute for Strategic Studies (IISS) heeft Rusland het afgelopen jaar ruim 3.000 gepantserde gevechtsvoertuigen verloren, waaronder 1.120 gevechtstanks (MBT’s), en bijna 8.800 sinds het begin van het conflict. . Ter vergelijking: Oekraïne heeft ongeveer 650 MBT’s verloren.

Het IISS suggereert dat Rusland bij zijn bevoorradingsinspanningen kwaliteit opoffert voor kwantiteit. Vernietigde T-90-tanks worden vervangen door verouderde T-72’s of T-62’s uit voorraden uit het Sovjettijdperk.

“De uitrusting die Rusland uit deze pakhuizen heeft gehaald loopt minstens een generatie achter op de uitrusting aan de frontlinie waarmee ze de oorlog zijn begonnen”, zegt Ben Barry, expert op het gebied van landoorlogvoering bij het IISS.

Oekraïne heeft 14 Challenger 2-tanks uit Groot-Brittannië, 18 Leopard 2-tanks uit Duitsland en 31 M1 Abrams uit de Verenigde Staten ontvangen. Deze westerse MBT’s zijn geavanceerder en hebben een hogere overlevingskans dan de T-72’s en T-62’s.

“Wat de bescherming betreft, is Challenger 2 zeer goed beschermd. Er zouden een aantal treffers van een T-72 nodig zijn en de bemanning zou het overleven”, zegt Hamish de Bretton-Gordon, een voormalige commandant van het Royal Tank Regiment van het Britse leger.

Het IISS voorspelt dat, naarmate de verliezen aan Russische apparatuur blijven toenemen, Moskou “de huidige uitputtingsgraad potentieel nog twee tot drie jaar kan volhouden, en misschien zelfs langer.” Twee jaar Russische oorlog in Oekraïne

Bijna twee jaar nadat Russische troepen op 24 februari 2022 de grens overstormden, lijkt er geen einde te komen aan de militaire patstelling tussen Oekraïne en Rusland.

Volgens het jaarlijkse Military Balance-rapport van het International Institute for Strategic Studies (IISS) heeft Rusland het afgelopen jaar ruim 3.000 gepantserde gevechtsvoertuigen verloren, waaronder 1.120 gevechtstanks (MBT’s), en bijna 8.800 sinds 2022. Ter vergelijking: Oekraïne heeft ongeveer 650 MBT’s verloren.

Het IISS zegt dat Rusland bij zijn bevoorradingsinspanningen kwaliteit inruilt voor kwantiteit. T-90-tanks die worden vernietigd, worden waarschijnlijk vervangen door T-72’s of T-62’s uit het Sovjettijdperk.

“De uitrusting die Rusland uit deze pakhuizen heeft gehaald loopt minstens een generatie achter op de uitrusting aan de frontlinie waarmee ze de oorlog zijn begonnen”, zegt Ben Barry, expert op het gebied van landoorlogvoering bij het IISS.

Oekraïne heeft 14 Challenger 2-tanks uit Groot-Brittannië, 18 Leopard 2-tanks uit Duitsland en 31 M1 Abrams uit de Verenigde Staten ontvangen.

Deze westerse MBT’s zijn capabeler en hebben een hogere overlevingskans dan de T-72’s en T-62’s.

“Wat de bescherming betreft, is Challenger 2 zeer goed beschermd. Er zouden een aantal treffers van een T-72 nodig zijn en de bemanning zou overleven”, zegt Hamish de Bretton-Gordon, een voormalige commandant van het Royal Tank Regiment van het Britse leger.

Terwijl de verliezen aan materieel in Rusland blijven groeien, schat het IISS dat Moskou “de huidige uitputtingsgraad potentieel nog twee tot drie jaar kan volhouden, en misschien zelfs langer.”

error: Kopiëren mag niet!