De rivaliserende partijen van Pakistan bereiken een machtsdelingsovereenkomst

DOOR DUNCAN MIL
February 21, 2024 – Twee Pakistaanse partijen hebben een overeenkomst bereikt over de machtsdeling die Shehbaz Sharif terugbrengt naar het premierschap, waarbij politici die loyaal zijn aan de gevangengenomen voormalige leider Imran Khan buiten beschouwing worden gelaten, ondanks het feit dat ze de meeste zetels hebben gewonnen bij de besluiteloze stemming van 8 februari.

Volgens de verkiezingscommissie van Pakistan wonnen onafhankelijke kandidaten 101 zetels. De meeste onafhankelijken zijn aangesloten bij Khan’s partij, Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI).

De Pakistan Muslim League Nawaz Party (PMLN), onder leiding van voormalig premier Nawaz Sharif, werd tweede met 73 zetels, en de Pakistaanse Volkspartij (PPP) won 54 zetels.

De door het leger gesteunde PML-N en de PPP zeiden dat ze dagen van onderhandelingen over het veiligstellen van een meerderheid om een coalitieregering te vormen die uit verschillende kleinere partijen bestaat, hebben afgehandeld.

De aankondiging zal een einde maken aan de politieke onzekerheid in het land.

“De Pakistaanse Volkspartij en de Pakistan Muslim League-Nawaz hebben de cijfers gehaald en we zullen een regering vormen”, zei PPP-voorzitter Bilawal Bhutto Zardari.

“We hebben goede hoop dat Shehbaz Sharif binnenkort premier wordt.”

De PTI haalde uit tegen de overeenkomst. “De PML-N en de Volkspartij verdienen enige lof voor hun epische 30-jarige reis, van het samen stelen van belastinggeld tot het samen stelen van verkiezingen”, zei de partij op sociale mediaplatform X.

Khan werd in 2018 uit de macht gezet nadat analisten zeiden dat hij een riskante campagne van verzet tegen het leger en het establishment voerde.

error: Kopiëren mag niet!