Oproep aan de Russen om niet op te geven na de dood van Navalny

DOOR DUNCAN MIL
22 februari 2024 – De Russische oppositiefiguur Alexey Navalny is slechts een van de vele Kremlin-critici die in strijd zijn met het bewind van president Vladimir Poetin.

De Russische autoriteiten zeiden dat de 47-jarige Navalny vrijdag was omgekomen in een gevangenis in het Noordpoolgebied. Dissidenten in ballingschap dringen er bij de Russen op aan om hun strijd tegen het dictatoriale bewind van president Vladimir Poetin voort te zetten.

Drie dagen na de dood van haar man plaatste de weduwe van Navalny, Yulia Navalnaya, een video waarin ze beloofde de strijd van haar man ‘voor de vrijheid van ons land’ voort te zetten.

“Yulia heeft alles veranderd”, vertelde Marat Gelman, een Russische kunstverzamelaar die nu in Berlijn woont, aan AFP. Gelman gelooft dat Navalnaya een nog invloedrijker figuur zou kunnen zijn dan haar man, omdat ze een vrouw is.

“Het machismo van Poetin werkt goed bij mannen, maar niet bij vrouwen. Het gezicht van het anti-oorlogs-Rusland moet dat van een vrouw zijn”, zei Gelman.

Volgens Maria Kuznetova van OVD-Info – een Russische mensenrechten- en mediagroep – was Rusland op weg om een eenpartijstaat of autocratie onder Poetin te worden, ruim vóór de invasie van Oekraïne in februari 2022.

OVD-Info schat dat de Russische staat sinds de invasie ruim 19.800 mensen heeft vastgehouden vanwege hun “anti-oorlogs”-standpunt, merkte Kuznetova op.

Rusland heeft ook 894 personen in strafzaken aangeklaagd wegens ‘anti-oorlogsactiviteiten’, het verspreiden van ‘nepnieuws’ en het ‘in diskrediet brengen’ van de Russische strijdkrachten.

Aanhangers van Navalny roepen mensen op om op 17 maart, de laatste dag van de Russische presidentsverkiezingen, naar de stembus te gaan, als blijk van kracht tegen Poetin.

error: Kopiëren mag niet!