Duitse parlementariërs gaan stemmen over langeafstandsraketten voor Oekraïne

21 februari 2024 – Wetgevers in de Duitse regeringscoalitie gaan stemmen over een motie die bondskanselier Olaf Scholz er uiteindelijk toe zou kunnen aanzetten om Taurus-kruisraketten voor de lange afstand aan Oekraïne te leveren.

Een ontwerpresolutie opgesteld door de drie groepen in de parlementaire meerderheid van de regering en gezien door de Financial Times vraagt om “de levering van extra noodzakelijke langeafstandswapensystemen” voor Kiev die “ver in het achtergebied van de Russische agressor” zouden kunnen toeslaan.

Hoewel het niet-bindend is, zou de succesvolle aanneming van de motie Scholz symbolisch geïsoleerd kunnen achterlaten. Nu de mainstream oppositiepartij Christen-Democratische Unie voorstander is, zou het verzet van de bondskanselier tegen de levering van raketten aan Kiev gezien worden als alleen gesteund door parlementsleden van extreem links en extreem rechts.

Het debat over de levering van Taurus, een bunkerbrekende raket met een bereik van 500 kilometer, woedt al maanden in Berlijn.

Hoewel de coalitie van Scholz de leveringen van wapens aan Oekraïne dramatisch heeft uitgebreid en nu de op één na grootste leverancier is, na de VS, heeft zij zich koppig verzet tegen de oproep om Taurus te sturen, uit angst voor het potentiële escalerende effect dat de krachtige raket zou kunnen hebben.

Taurus heeft een groter bereik en meer verfijning dan de Britse Storm Shadow- en Franse Scalp-kruisraketten die vorig jaar aan Oekraïne zijn geleverd. Het zou in staat zijn Moskou te bereiken en de meeste Russische luchtafweer te ontwijken, aldus de FT.

error: Kopiëren mag niet!