Elke Drake Hot 100 hit gerangschikt 

Drizzy debuteerde voor het eerst in de Billboard Hot 100 in 2009 en markeerde het begin van een van de meest succesvolle carrières die de hitlijst ooit heeft gezien.

Toen Drake voor het eerst debuteerde op nummer 92 in de Billboard Hot 100 van 23 mei 2009 met de doorbraakhit ‘Best I Ever Had’, hadden weinigen kunnen vermoeden dat dit het begin zou markeren van een van de succesvolle carrières die de hitlijst ooit heeft gezien. Maar, iets meer dan tien jaar en een handvol historische hitlijsten later heeft de geboren kunstenaar Aubrey Graham opnieuw zijn naam in de Billboard-recordboeken gegrift – als de artiest met de meeste hits in de ruim zestig jaar dat de Hot 100 bestaat.

Alsof dat nog niet genoeg was, stond Drake’s blockbuster-samenwerking met J. Cole van zijn For All The Dogs-album in ‘First Person Shooter’ op 21 oktober 2023 bovenaan de Hot 100. De onderscheiding leverde de OVO-hoofdhoncho hetzelfde nummer op zoals de legendarische Michael Jackson. Het is een prestatie waarvan velen dachten dat die nooit zou worden overtroffen, maar Drake’s carrière was een toonbeeld van gebroken records.

Nu de opkomst van Drake samenviel met de opkomst van streaming, is het natuurlijk niet zo dat alle 328 van deze nummers ‘Drake-hits’ waren, althans in de ouderwetse, single-georiënteerde zin. Het merendeel van deze inzendingen zijn albumstukken die samen met de rest van hun oudersets in kaart zijn gebracht, terwijl ze optredens bevatten die Drake door de jaren heen leende aan vertrouwde medewerkers als Rick Ross, DJ Khaled, Future en (natuurlijk) Nicki Minaj en Lil Wayne zijn even talrijk.

Maar ondanks het duizelingwekkende aantal vermeldingen die Drake in de Hot 100 heeft behaald tijdens zijn hitlijst – een gemiddelde van bijna twintig per jaar sinds zijn hitlijstdebuut halverwege 2009 – is de hele catalogus van de rapper hier nauwelijks vertegenwoordigd. Er ontbreekt natuurlijk alles, van pre-fame mixtapes Room For Improvement of Comeback Season, samen met vroege fanfavorieten als ‘Houstatlantavegas’, ‘Fear’, ‘Karaoke’, ‘Lord Knows’, ‘The Ride’ en ‘Draft Day’. 

(Ook de moeite waard om op te merken dat, ondanks dat Aubrey prominent aanwezig is, Travis Scott’s Hot 100-topping “SICKO MODE” hem technisch gezien niet op de officiële artiestencredits vermeldt, en dat Young Money’s nr. 2-peaking crew “BedRock” ook niet vermeldt – dus geen van beide is opgenomen hier.)

Toch is het overgrote deel van het bekendste werk van de zanger-rapper hier te vinden, variërend van zijn eerste popdoorbraken tot zijn dagboekachtige deep cuts en zijn hardere mixtape-tracks tot zijn meme-hofmakende latere hits. 

error: Kopiëren mag niet!