Internationaal Gerechtshof Onderzoekt Bezetting Palestijnse Gebieden

Het Internationale Gerechtshof (ICJ) in Den Haag is gestart met een vooronderzoek naar de bezetting van Palestijnse gebieden door Israël, een kwestie die wereldwijd voor veel discussie zorgt. Deze actie volgt na een resolutie van de Algemene Vergadering van de VN, die het ICJ in december verzocht het conflict te beoordelen, met name de juridische status van de Israëlische nederzettingen en annexatiepogingen. Ondanks wijdverspreide steun voor de resolutie, bestaat er diepe verdeeldheid, met sterke tegenstand van Israël, de VS en andere landen. Dit onderzoek is bedoeld om tot een niet-bindend advies te komen dat licht werpt op de impact en de rechtmatigheid van de bezetting onder internationaal recht, en onderstreept de wereldwijde zorgen omtrent dit langdurige geschil. Palestijnse leiders zien deze stap als een belangrijke diplomatieke overwinning. Dit komt temidden van toenemende spanningen, vooral na de vorming van een nieuwe, als extreemrechts beschouwde, Israëlische regering.

error: Kopiëren mag niet!