Israël eist verontschuldiging en verklaart Lula “Persona Non Grata”

In een belangrijke diplomatieke stap heeft de Israëlische regering haar protocol gewijzigd om een ontmoeting te houden met de Braziliaanse ambassadeur in het Holocaust Museum in Jeruzalem.

Israel Katz, de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, heeft opgeroepen tot een officiële verontschuldiging van de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva na zijn controversiële opmerkingen over Israël.

Lula’s vergelijking van Israëls militaire acties tegen Hamas met Hitlers acties tegen Joden heeft ertoe geleid dat hij binnen Israël wordt bestempeld als “persona non grata”.

Op maandag 19 februari 2024 maakte Katz op sociale media bekend dat president Lula in Israël als een ongewenst figuur zou worden beschouwd totdat hij zijn uitspraken intrekt en zich verontschuldigt.

“We zullen niet vergeven of vergeten – namens mijzelf en de burgers van Israël heb ik president Lula laten weten dat hij niet welkom is in Israël totdat hij zich verontschuldigt en zijn woorden intrekt”, aldus Katz.

De minister van Buitenlandse Zaken plande op dezelfde dag een ontmoeting met de Braziliaanse ambassadeur Frederico Meyer in het Holocaust Museum, waarbij hij de historische betekenis van de locatie benadrukte.

“Deze plek getuigt, meer dan welke andere dan ook, van de wreedheden begaan door de nazi’s en Hitler tegen de Joden, inclusief leden van mijn eigen familie”, aldus Katz.

Verhoogde spanningen tussen Brazilië en Israël

Lula’s controversiële opmerkingen werden gemaakt op zondag 18 februari 2024 tijdens een interactie met journalisten in Ethiopië.

Hij vergeleek de militaire operaties van Israël in Gaza met de Holocaust, verwees naar de Palestijnen als slachtoffers van “genocide” en pleitte voor de oprichting van een Palestijnse staat bij de Verenigde Naties.

“Het is belangrijk om te onthouden dat Brazilië het eerste land was dat de Palestijnse staat in 2010 erkende. We moeten ophouden klein te zijn als we groot moeten zijn.”

“Wat er in Gaza gebeurt met het Palestijnse volk heeft geen precedent in de geschiedenis, behalve toen Hitler besloot de Joden te vermoorden”, merkte Lula op.

De huidige Braziliaanse regering heeft de Israëlische ambassadeur uit het Braziliaanse grondgebied verbannen naar aanleiding van de verklaring van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken van Persona non Grata tegen Lula da Silva!

error: Kopiëren mag niet!