Israël-Hamas oorlogssituatierapport dag 129

In de vroege uren van maandag begon het Israëlische bezettingsregime een intensieve bombardementscampagne gericht op de dichtbevolkte stad Rafah in het zuiden van Gaza, waarbij honderden burgers om het leven kwamen en gewond raakten, waaronder een aanzienlijk aantal kinderen en vrouwen.

Twee gijzelaars zijn vrijgelaten tijdens een gezamenlijke operatie van de IDF, Shin Bet en de speciale politie-eenheid in Rafah onder dekking van luchtaanvallen waarbij naar verluidt tientallen doden vielen.

De vrijgelaten gijzelaars werden naar het Sheba Medical Center in Tel Hashomer nabij Ramat Gan gevlogen, waar hun toestand naar verluidt stabiel was.

Te midden van groeiende bezorgdheid over een dreigende grootschalige aanval op de stad en onder druk van de VS heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu de IDF opdracht gegeven plannen op te stellen voor een evacuatie van Rafah voordat het probeert de vier Hamas-bataljons die daar gestationeerd zijn, uit te schakelen. Hamas waarschuwde dat een Israëlische inval de huidige gijzelingsonderhandelingen met derde partijen zou ‘torpederen’.

Elders in Gaza zei Hamas dat twee gijzelaars zijn gedood en acht gewond tijdens Israëlische invallen. De IDF meldde dat zij een Hamas-tunnel van “honderden meters lang” had ontdekt die onder het UNRWA-hoofdkwartier in Gaza-stad door liep, wat haar vermoedens bevestigde dat de hulporganisatie door Hamas was gecompromitteerd.

error: Kopiëren mag niet!