Gezocht: 78-jarige meervoudig moordenaar en zijn voormalig lijfwacht (71)

Een criminologische analyse van onderduikgedrag en gezondheidsmanagement

In een opmerkelijk scenario bevindt de politie zich in een kat-en-muisspel met de 78-jarige veroordeelde moordenaar Desi Bouterse  en zijn voormalige lijfwacht Iwan Dijksteel, 71 jaar, die ontsnapt zijn aan hun aanhouding.

Criminologen vragen zich af hoe iemand van zijn leeftijd en met mogelijk onderliggende gezondheidsproblemen erin slaagt om uit het zicht van de wetshandhaving te blijven.

Vanuit een criminologisch perspectief belicht dit nieuwsverhaal de complexiteit van het zoekproces naar oudere voortvluchtigen, waarbij zowel de geestelijke als lichamelijke capaciteit van de gezochte een rol speelt in zijn vermogen om niet alleen te verdwijnen, maar ook te overleven terwijl hij wordt gezocht.

De voortvluchtige Desi Bouterse werd veroordeeld voor meervoudige moord en is thans voorvluchtig, terwijl er een opsporingsbevel is uitgevaardigd.

Deskundigen suggereren dat hij zich waarschijnlijk niet in dichtbevolkte stedelijke gebieden ophoudt, waar de zichtbaarheid groter is en de kans op herkenning toeneemt.

Plaatsen zoals kleine gemeenschappen, landelijke gebieden of zelfs verlaten plekken kunnen de voorkeur hebben van iemand die gewend is aan een laag profiel. 

Bovendien zou de gezondheid van de voortvluchtige een permanente zorg zijn, gezien zijn leeftijd. Volgens criminologen moet hij toegang hebben tot medicatie en andere essentiële middelen om te overleven.

Het is mogelijk dat hij gebruikmaakt van alternatieve therapieën of natuurlijke remedies die gemakkelijker te verkrijgen zijn zonder recept of medisch dossier.

De politie is ondertussen druk bezig met het natrekken van zijn verleden, mogelijke banden met oude vrienden of familieleden, en eventuele patronen of gedragingen die kunnen wijzen op zijn huidige verblijfplaats.

Specialisten in profielschetsen en gedragsanalyse werken aan zijn zaak in een poging om zijn volgende stappen te voorspellen.

Het gezondheidsaspect is een kritieke factor die niet over het hoofd kan worden gezien. Criminologen herinneren er ook aan dat oudere voortvluchtigen vaak meer afhankelijk zijn van anderen voor zorg en ondersteuning, wat kan wijzen op een netwerk van medeplichtigen dat hem helpt ondergedoken te blijven.

Terwijl de zoektocht voortduurt, benadrukken criminologen dat de gemeenschap alert moet blijven en eventuele verdachte activiteiten moet melden. Zij herinneren het publiek eraan dat ondanks zijn leeftijd de gevluchte veroordeelde een veroordeelde crimineel is en potentieel gevaarlijk kan zijn.

error: Kopiëren mag niet!