Scammers actief op social media met fictieve vacatures 

Oplichters slaan opnieuw toe op social media en richten zich meestal op jonge moeders en studenten in Suriname. Ze plaatsen nep vacatures voor klantenservice op afstand, waarbij ze salarissen beloven tussen SRD 3.300 en 7.600 per maand. De voordelen, waaronder een flexibel rooster en de mogelijkheid om berichten te beantwoorden met slechts een telefoon of computer, worden gepresenteerd  zonder enige ervaring te hebben. De melding van salarissen, variërend van SRD 500-700 per dag, lijkt te mooi om waar te zijn.

De Surinaamse politie waarschuwt van tijd tot tijd burgers om extra alert te zijn en zich niet beet te laten nemen door deze oplichters. Bepaalde “nep vacatures” vragen naar een Surinaams nationaliteit, wat de oplichters gebruiken om het vertrouwen van potentiële slachtoffers te winnen. 

Onrealistisch hoge salarissen, gebrek aan ervaringseisen, de vraag naar persoonlijke informatie, geen bedrijfsinformatie aangegeven, flexibele werktijden of van huis uit werkdagen en tijden met weinig uren, onprofessioneel taalgebruik en de manier van solliciteren middels een persoonlijk bericht zijn rode vlaggen die verwijzen naar een nep- of fictieve vacature. 

Nepvacatures vermelden soms geen specifieke locatie, hebben onprofessionele e-mailadressen of social media pagina’s. De politie waarschuwt herhaaldelijk dat het van essentieel belang is om niet misleid te worden en niet klakkeloos in te gaan op verhalen van onbekende personen. 

Bewustwording en educatie zijn van belang om het publiek te beschermen tegen deze bedreigende praktijken. Zowel jongeren als ouders moeten alert zijn en potentiële slachtoffers in hun gemeenschap waarschuwen voor deze oplichters die op de loer liggen op sociale media.

Daarnaast worden gebruikers van Facebook meer en meer geconfronteerd met zogenoemde vriendschapsverzoeken van personen – mannen en vrouwen – die handelen in bitcoins. Ook voor dit soort mensen dient men waakzaam te zijn, check de profielen meteen van deze personen en concludeer meteen dat ze fake zijn.

SD

error: Kopiëren mag niet!