Bekende Nederlandse bioloog Freek Vonk schreeuwt om hulp: ‘Groot gevaar dreigt voor Surinaamse regenwoud’’

De bekende Nederlandse bioloog Freek Vonk laat zich maandag 22 januari emotioneel uit op Instagram. Momenteel loopt volgens hem het onschatbare Surinaamse regenwoud groot gevaar. Op social media schreeuwt Freek om hulp, zodat Suriname ook over een paar jaar nog steeds het groenste land ter wereld is. 

“Met een pennenstreek weggegeven?”

Op Instagram deelt Freek zijn mening over het ernstige probleem dat zich momenteel in Suriname voltrekt. “Wordt Suriname met een pennenstreek weggegeven? Het lijkt erop dat dit zomaar zou kunnen gebeuren. Er zijn officiële documenten opgedoken waaruit blijkt dat de Surinaamse regering plannen heeft om ruim een half miljoen (!) hectare regenwoud om te zetten naar landbouwgrond – om die vervolgens onder andere beschikbaar te stellen aan mennonieten. En even voor de duidelijkheid: we hebben het hier over primair regenwoud, onderdeel van het magische Amazoneregenwoud”, aldus Freek, zo bericht Show Nieuws.

Radeloos

Hij vervolgt: “Vol met de meest waanzinnige soorten (ontdekte & onontdekte) planten en dieren, met prachtige kreekjes en rivieren, mysterieuze in mist gehulde bergen en valleien, en oogverblindende watervallen en stroomversnellingen. Het kan toch niet waar zijn dan een handjevol politici vanuit hun ivoren toren zomaar kunnen beslissen om honderdduizenden hectares aan ongerept en oeroud Surinaams regenwoud op deze manier naar de verdoemenis te helpen?”

Gevolgen

De bioloog benadrukt dat deze plannen aanzienlijke gevolgen zullen hebben voor Suriname: “Als deze plannen doorgaan, en dit gigantische stuk primair regenwoud (ter grootte van de provincie Brabant!) krijgt een bestemmingswijziging naar ‘landbouwgrond’, dan is dat niks minder dan het begin van het einde voor het Surinaamse bos zoals wij dat nu kennen.”

Bolivia en Peru

Vonk wijst ook erop, dat het ook algemeen bekend is, dat de vestiging van mennonieten in Bolivia en Peru een vernietigende impact heeft gehad op de natuur. “Ook houden mennonieten zich niet altijd aan de regels en voorwaarden die geschapen zijn door het land waar ze zich vestigen. Zo zijn ze in Peru aangeklaagd onder andere vanwege het niet volgen van de milieuwetgeving en illegale ontbossing van delen van het Peruaanse Amazone regenwoud.”

Hulp

Freek schreeuwt hiervoor dus om hulp. Op zijn Instagram-pagina vraagt hij zijn volgers om hem te helpen: “Help daarom Surinamers hun machtige en onschatbare regenwoud te beschermen en teken de petitie zodat de Surinaamse regering volledige openheid zal moeten geven rondom de rondzwevende officiële documenten waaruit een voorgenomen bestemmingswijziging blijkt van meer dan een half miljoen hectare primair regenwoud naar landbouwgrond.”

error: Kopiëren mag niet!