Poll: Merendeel bevolking wil geen gratie voor veroordeelde oud-president Bouterse

Uit een poll op de website van Dagblad Suriname blijkt, dat het merendeel van de bevolking geen gratie wil voor de op 20 december tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeelde oud-president Desi Bouterse. De vraagstelling van de poll luidt: ‘Desi Bouterse is veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf. Moet hij gratie krijgen?’

2.408 personen hebben op de poll gereageerd, waarvan 1.816 personen, 75% vinden dat Bouterse geen gratie zou moeten krijgen. Slechts 25 procent (593 personen) van het aantal mensen dat de poll heeft ingevuld vindt, dat de oud-president wel gratie zou moeten krijgen indien dat zou worden aangevraagd.

Inmiddels is duidelijk, dat de voormalige legerleider geen verzoek tot gratie heeft ingediend bij president Chandrikapersad Santokhi. Dat heeft onlangs zijn advocaat Irwin Kanhai bekendgemaakt via lokale en internationale media. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft hieromtrent echter nog geen officiële mededeling gedaan. Op vragen van Dagblad Suriname aan het OM over een eventueel gratieverzoek van Bouterse heeft het OM niet gereageerd. 

Kanhai zou ook hebben beweerd geen idee te hebben waar Bouterse verblijft. Verder zou volgens de advocaat het indien van een gratieverzoek feitelijk een schuldbekentenis betekenen en daar is hij, Kanhai, geen voorstander van.

Het wachten is nu op het optreden van het Openbaar Ministerie. Het vonnis is onherroepelijk geworden, nu geen verzoek tot gratie is ingediend, en dus staat voor het OM nu de weg vrij om de heer Bouterse op te laten pakken om zijn 20 jaar gevangenisstraf uit te gaan zitten. De grote vraag is of, en zo ja, wanneer het OM overgaat tot die stap.

PK

error: Kopiëren mag niet!