Extra TD-veiling op laatste werkdag 2023 haalt SRD 197 miljoen op

De extra termijndeposito (TD) veiling van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) afgelopen vrijdag, op de laatste werkdag in 2023, heeft een bedrag van SRD 197 miljoen opgehaald. 

Er werd op deze laatste veiling een TD met een looptijd van 1 maand onder de algemene banken gehouden als “finetune” instrument teneinde de basisgeldhoeveelheid doelstelling van december 2023 te realiseren. Deze doelstelling bedroeg voor december SRD 16,2 miljard. 

Het geveild bedrag (OMO-volume, Open Markt Operaties) was SRD 300 miljoen. De banken hebben in totaal voor SRD 197 geboden, welke volledig werd toegewezen tegen een rente van 47,4 procent per jaar. De jaar-op-jaar inflatie per eind december bedraagt 39,3 procent.

Met deze laatste TD-veiling in 2023 zijn de totale rentekosten van de wekelijkse TD-veilingen sinds zijn introductie in juli 2021 gekomen op SRD 4.000 miljoen (4 miljard). Dit is het bedrag dat de algemene banken tot nu toe hebben verdiend uit hun beleggingen in termijndeposito’s van de CBvS met korte looptijden. 

Met de rentekosten van de uitgifte van Centrale Bank Certificaten (CBC) erbij (SRD 701 miljoen) komen de totale rentelasten van de Open Markt Operaties van de CBvS op ruim SRD 4.701 miljoen. Omgerekend komt dit neer op een bedrag van ruim USD 162 miljoen. Dit is het dure prijskaartje dat hangt aan de monetaire operaties van de CBvS om overtollige geldhoeveelheden uit de omloop te halen en zodoende de inflatie onder controle te krijgen. 

De wisselkoers is al meer dan 6 maanden stabiel en de inflatie, hoewel nog hoog, is het afnemen.  

SS

error: Kopiëren mag niet!