Minder vuurwerk bij doorsnee burgers

De overgang van 2023 naar 2024 in Suriname bracht een gemengde sfeer met zich mee, sommige vuurwerkliefhebbers genoten in volle teugen van spectaculaire vuurwerkshows, terwijl doorsnee burgers kozen voor een rustiger benadering van hun avond. Het viel op dat het gedrag van de bevolking voor het afschieten van vuurwerk ook dit jaar een opmerkelijke verandering onderging. 

Nog maar enkele jaren geleden werd Suriname gekenmerkt door een overvloed aan vuurwerk, ongeacht arm of rijk. Tegen elf uur in de avond was voorzichtig rijden geboden, omdat dikke rookwolken de straten vulden. Echter, dit jaar was er om elf uur nauwelijks sprake van de normale drukte en rook. 

Bewuste keus 

De afname van vuurwerkgebruik wordt door sommigen als een positieve ontwikkeling beschouwd, terwijl anderen het juist negatief interpreteren vanwege de mogelijke economische gevolgen op het sociale leven van gewone burgers. Voor een aantal lijkt er een bewuste keuze te zijn gemaakt om dit jaar kalmer te blijven tijdens de feestdagen, waarbij de focus lag op familie en vrienden ‘get togethers’. 

Minder drukte en rook, maar import blijft hoog

Het valt niet te ontkennen, dat er nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid vuurwerk wordt geïmporteerd, ondanks de afname in lokaal afgeschoten vuurwerk. De liefde voor vuurwerk is niet helemaal verdwenen, dat blijkt uit de drukte voor vuurwerkverkoop bij de winkels. 

Afschieten in tussenpozen

Hoewel de meeste mensen vuurwerk hebben gekocht, verliep bij de doorsnee burgers de jaarwisseling in een rustiger tempo. Het lijkt erop dat in plaats van alles in één keer af te steken, ze hun vuurwerk met tussenpozen hebben afgestoken, wat resulteerde in een meer geleidelijke en plezierige oud en nieuw-ervaring.

SD

error: Kopiëren mag niet!