De beste archeologische ontdekkingen gedaan in 2023

DOOR JORDI BOU
December 31, 2023 – Tot de meest opmerkelijke archeologische ontdekkingen ter wereld in 2023 behoren de grootste collectie antieke bronzen beelden die ooit in Italië zijn gevonden, het eerste boek ter wereld, het vroegste voorbeeld van houten architectuur, het eerste complete skelet van een reuzenpanda gevonden in een koninklijk paleis tombe en het Nero-theater.

Archeologische hoogtepunten van het jaar omvatten de volgende vondsten:

  1. PERU: Uit nieuwe DNA-analyse blijkt dat een derde van de verzorgers van Machu Picchu – geschoolde arbeiders, waaronder ambachtslieden en priesters – uit het verre Amazonegebied kwam. Dit suggereert dat een deel van de Amazone vollediger geïntegreerd was in het Inca-rijk dan eerder werd gedacht.
  2. ITALIË: De grootste verzameling oude bronzen beelden die ooit in Italië is gevonden, waaronder de ‘magere jongen’ – een Romeinse jongen met een duidelijke botziekte – is opgegraven onder de badhuisruïnes van San Casciano dei Bagni in Toscane – wat licht werpt op hoe de Romeinen en Estrusken zagen het verband tussen gezondheid, religie en spiritualiteit.
  3. ISRAËL: Vier extreem goed bewaarde zwaarden – drie nog in hun houten schede – worden ontdekt in een grot met uitzicht op de Dode Zee. Mogelijk zijn de wapens verborgen door Judese rebellen nadat ze als buit op het Romeinse leger waren buitgemaakt.
  4. MEXICO: Een stenen kist met daarin 15 beeldjes gemaakt door het Mezcala-volk tussen 500 v. voorwerpen uit Mezcala-locaties in het zuidwesten van het land en plaatsten deze als rituele offers in de tempel.
  5. CHINA: Het eerste volledige skelet van een reuzenpanda dat in een koninklijk graf werd gevonden, wordt ontdekt tussen de overblijfselen van 400 offerdieren nabij het mausoleum van keizer Wen uit de Han-dynastie (180-157 v.Chr.). De vondst geeft inzicht in koninklijke begrafenisrituelen die meer dan 2000 jaar teruggaan.
  6. ZAMBIA: Een paar in elkaar grijpende boomstammen die bijna een half miljoen jaar oud zijn, worden beschouwd als het vroegst bekende voorbeeld van houten architectuur. De structuur dateert ongeveer 150.000 jaar vóór het verschijnen van de eerste moderne mensen.
  7. EGYPTE: Een fragment van wat volgens onderzoekers het eerste boek ter wereld is, ingebonden
    in Egypte bijna 2300 jaar geleden ontdekt op een stuk papyrus, gerecycled als verpakking voor een mummie. Het registreert in Griekse letters belastinggegevens over bier en olie – en verlegt de oorsprong van het boekbinden eeuwenlang.
  8. ITALIË: De ruïnes van het theater van Nero worden ontdekt tijdens renovatiewerkzaamheden aan het Palazzo della Rovere in Rome. Keizer Nero (54-68 n.Chr.) staat bekend om zijn liefde voor drama en podiumkunsten, maar de exacte locatie van zijn theater was tot nu toe een mysterie.

error: Kopiëren mag niet!