Zeker tien Brazilianen gedood bij ineenstorten open goudmijn in Venezolaans Amazonegebied

Bij de ineenstorting van een open goudmijn in het Venezolaanse Amazonegebied zijn volgens de lokale autoriteiten minstens tien Brazilianen omgekomen en drie andere Brazilianen gewond geraakt, zo melden diverse lokale Braziliaanse media. 

De mijn bevindt zich in Sán José de Wadamapa, in de staat Bolívar. De ineenstorting van een deel van de mijn vond afgelopen woensdag plaats. Sindsdien zijn reddingsteams ter plaatse geweest, op zoek naar de vermisten. De drie gewonden krijgen medische zorg in het Rosario Vera Zurita Ziekenhuis, ongeveer 15 kilometer van de grens met Brazilië. 

Een bericht op Instagram van de regering van Bolívar, de staat waar de ramp plaatsvond, toont een bezoek aan de drie gewonde Brazilianen.

Agenten van het Burgerveiligheid Secretariaat en gouverneur Ángel Marcano waren donderdag bij de mijn om toezicht te houden op de reddingswerkzaamheden – volgens het departement, in opdracht van de Venezolaanse president Nicolás Maduro.

Volgens de non-gouvernementele organisatie SOS Orinoco, die het ongeval op social media meldde, is de mijn eigendom van een Braziliaan die bekend staat als “Paraíba”. De  organisatie meldt in totaal 18 sterfgevallen, wat echter niet werd bevestigd door de lokale autoriteiten.

“Onmenselijk”

“Tragedie aangekondigd! Dodelijke ineenstorting van dezelfde mijn in Paraíba in San José de Wadamapa, in Icabarú, Bolívar, die ook al op 12 november was ingestort”, benadrukte de organisatie, die de activiteit in dit soort mijnen als “onmenselijk” classificeert. Er waren overigens destijds geen meldingen van sterfgevallen.

error: Kopiëren mag niet!