Guyana’s olievoortgang ondanks dreigingen van Venezuela: Regionale stabiliteit in het feding

Guyana maakt stappen vooruit in de olie-ontwikkeling en wordt daarbij niet afgeremd door de dreiging van Venezuela. Ondanks vervelende uitspraken van Venezolaanse president Maduro over het gebied Essequibo, zet Guyana de uitbreiding van zijn olieactiviteiten voort. Vicepresident Jagdeo heeft verklaard, dat zijn land vastberaden is om de regio te verdedigen en dat de oliemaatschappij ExxonMobil de productie in het Stabroek-veld ongestoord zal doorzetten.

Jagdeo benadrukt, dat de claims van Venezuela geen effect hebben op grond van het internationaal recht en dat de Guyanese overheid progressie zal blijven boeken. Ongeacht de provocaties van Maduro zullen de lokale autoriteiten vasthouden aan de route naar uitzonderlijke economische groei, zoals onlangs gerapporteerd door het IMF.

De Verenigde Staten heeft aangekondigd dat zij vliegoperaties binnen Guyana zullen uitvoeren, wat overeenkomt met hun reguliere betrokkenheid, terwijl het Verenigd Koninkrijk en Brazilië hun zorgen hebben geuit over de oplopende grensspanningen tussen de landen.

De nieuwe door Maduro gepresenteerde kaart van Venezuela

De Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva heeft aangegeven de situatie met steeds meer bezorgdheid te volgen en suggereert dat multilaterale organisaties moeten bijdragen aan een vreedzame oplossing. Brazilië zou als gastheer kunnen optreden voor eventuele diplomatieke gesprekken. “We hebben en willen geen oorlog in Zuid-Amerika,” voegde Lula da Silva toe.

Een senior militaire functionaris heeft aan bronnen gemeld dat het Braziliaanse leger een opeenstapeling van Venezolaanse strijdkrachten in de buurt van de grens met Guyana heeft waargenomen.

Bij een eventuele militaire confrontatie tussen Guyana en Venezuela is het Guyanese leger (GDF) wellicht niet opgewassen tegen de Venezolaanse strijdkrachten, wat kan leiden tot ingrijpen van andere landen, inclusief de Verenigde Staten die hun eigen belangen, zoals die van oliemaatschappij Exxon, willen beschermen. Een gewapend conflict kan de regio in een oorlogszone veranderen en serieuze gevaren met zich meebrengen voor omliggende landen, inclusief het risico op een negatieve impact op hun economische vooruitzichten. Zo zou de Franse oliemaatschappij Total kunnen besluiten investeringen uit te stellen vanwege dreigingen of de aanwezigheid van een oorlogsgebied.

error: Kopiëren mag niet!