Leerkrachten nu ook in de strijd tegen school drop-outs

In deze moeilijke sociaal-economische tijd zitten honderden leerlingen van diverse scholen zonder de nodige middelen. Leerkrachten en docenten moeten naast al hun dagelijkse werk ook dit soort gevallen een plek geven en waar nodig zelfs een oplossing zoeken voor de problemen die kunnen ontstaan.

Strijd tegen drop-outs

Zelfs steken docenten de handen nu ook uit de mouwen. Zo reiken ze de hand toe aan kansarme leerlingen die ze opmerken en helpen die waar nodig. In gesprek met docenten van verschillende schoolinstellingen is Dagblad Suriname gebleken dat docenten zich nu meer dan ooit inzetten om er te zijn voor de leerlingen. Sociale instellingen en mensen die hulpbehoeftige helpen proberen nu ook door tussenkomst van docenten leerlingen die het zwaar hebben steun aan te bieden, zodat die niet uit de schoolbanken gaan. 

In gesprek met Leroy Derby, die docent is op een middelbare school, geeft hij aan de redactie van Dagblad Suriname te kennen, dat hij zijn leerlingen dagelijks motiveert. Derby zegt: “Als docent ben je ook direct als indirect opvoeder, je dient ten alle tijden een voorbeeldfiguur te zijn voor de leerlingen en dient ze ook bepaalde begeleiding te geven. Ik geef de leerlingen vaak als voorbeeld hoe ik vandaag de dag hier ben gekomen, verder worden er door mij als docent speciale maatregelen getroffen voor leerlingen in speciale/ kwetsbare situaties om deze alsnog te laten presteren.”

Op alle niveaus zijn drop-outs te merken

Over de gehele linie van schoolinstellingen is te merken dat niet iedere leerling het zich kan permitteren om elke dag brood naar school te brengen of met de nodige kledingvoorschriften aanwezig te zijn op school. Dit hangt af van verschillende factoren. Maar een van de belangrijkste factoren is het sociaal-economisch systeem in het land.

Methode van aanpak vroege schoolverlaters

Omdat jeugdigen nu van jongs af aan moeten meehelpen in het huishouden, worden oudere kinderen opgescheept met de zorg van de jongere kinderen binnen zo;n gezin. Vaak moet de oudere broer of zus dan de ouders ondersteunen en kan die het zich niet permitteren om de school te bezoeken.

Het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken heeft tal van projecten geïnitieerd die vroege schoolverlaters de gelegenheid bieden om zichzelf verder te scholen.

error: Kopiëren mag niet!