Het favoriete Surinaamse Nationale Gerecht is geworden: Bruine bonen

De bruine bonen won de online competitie “Favoriete Surinaamse Nationale Gerecht” met 64 procent van de 13.137 stemmen. Na een hele spannende competitie samen met vijftien andere gerechten is donderdagmiddag de Surinaamse bruine bonen met rijst, gekozen als het meest favoriete nationale gerecht onder Surinamers. 

Halve finale spanningen: Roti vs. Moksi Alesi

De competitie kende hoogte- en dieptepunten, met verrassingen die de spanning verhoogden. In de halve finale stond Roti tegenover Moksi Alesi. Hoewel Roti aanvankelijk de leiding had, werd het uiteindelijk overtroffen door Moksi Alesi. De intense strijd veranderde in enthousiasme en gezelligheid op de sociale media, waar Surinamers elkaar aanmoedigden om voor hun favoriete gerecht te stemmen. De verrassende winnaar van de halve finale, Moksi Alesi, liet velen versteld staan. 

Bruine bonen is echt een Surinaams gevoel

Een bordje rijst met bruine bonen is bijna niet weg te denken op haast elk Surinaams feest. Wat velen niet weten is dat bruine bonen als gerecht wordt genuttigd door vele volkeren over de wereld op hun eigen manier. In Engeland staat de “English breakfast” bekend om hun toast en baked beans. Deze bonen zijn meestal haricot bonen (wit) in een tomatensaus, maar worden vaak beschouwd als “bruine bonen”, vanwege de kleur. In India eten ze “rajma chawal”, een gerecht bestaande uit bruine bonen, tomaten, uien, knoflook en specerijen, geserveerd met rijst. In Mexico worden bruine bonen vaak aangeduid als “frijoles pintos”, een specifieke variëteit van bruine bonen. In de Verenigde Staten worden bruine bonen vaak aangeduid als “brown beans” of “pinto beans” en wordt voornamelijk gebruikt in gerechten zoals chili en stoofschotels. 

Ondanks de wereldwijde bekendheid van bruine bonen, onderscheidt de Surinaamse variant zich in smaak en bereiding. De bruine bonen die in Suriname staan bekend als een type van de Phaseolus vulgaris-soort, vergelijkbaar met pinto bonen. In Surinaamse gerechten worden bruine bonen op verschillende manieren bereid met kruiden, vlees en andere smaakvolle ingrediënten om een heerlijke maaltijd te creëren. Een ieder is vrij in het aanvullen van vleeswaren, zoals: kip, sausjes, worstjes, zoutvlees, varkensstaart, rund en dergelijke. 

Voorspellingen

Na bekendmaking van de 8 winnende gerechten, waaronder Saoto, Moksi Alesi, Pom, Tjauw min, Bami, Bruine Bonen, Roti en Herheri, konden deelnemers voorspellingen doen voor de kwartfinale, halve finale en finale kampioen via een vragenlijst. Er werden 405 voorspellingen ingediend, waarvan slechts 20 de juiste volgorde correct hebben voorspeld. Later volgt een trekking om één gelukkige winnaar te kiezen uit deze twintig, die een prijs zal ontvangen als erkenning voor hun deelname en nauwkeurige voorspellingen in de online competitie, waarin de Bruine Bonen als overtuigende winnaar naar voren kwam.

SD

error: Kopiëren mag niet!