Amerikaanse militairen oefenen in Guyana 

Het Amerikaanse US Southern Command (South Com) heeft donderdag luchtoperaties binnen Guyana uitgevoerd. De Amerikanen bouwen de oefeningen voort op routinematige betrokkenheid en operaties om het veiligheids partnerschap tussen de Verenigde Staten en Guyana te versterken en de regionale samenwerking te versterken. Dit komt terwijl het Venezolaans-Guyanees Essequibo conflict in volle omvang doorgaat. 

De Amerikaanse ambassade merkte op, dat South Com naast de oefening haar samenwerking met de Guyanese strijdkrachten zal voortzetten op het gebied van rampenparaatheid, lucht- en maritieme veiligheid en de bestrijding van transnationale criminele organisaties. “De VS zal haar inzet als Guyana’s vertrouwde veiligheidspartner voortzetten en regionale samenwerking en interoperabiliteit bevorderen”, aldus de verklaring van de ambassade. 

Vorige week nog voerde de stafchef van de Guyaanse strijdmacht, brigade-generaal Omar Khan, gesprekken met Amerikaanse militaire functionarissen. Er werden volgens Guyana ook gesprekken gevoerd met andere veiligheidstroepen wereldwijd in de nasleep van de aanhoudende dreigementen van Venezuela tegen Guyana.

Lula treedt op als bemiddelaar 

De Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva bemiddelt nu in het geschil tussen Venezuela en Guyana. De Essequibo, een regio die rijk is aan olie, wordt door Guyana gecontroleerd, maar Venezuela heeft het sinds de 19e eeuw opgeëist. Lula, vaak een onafhankelijke scheidsrechter in mondiale conflicten, wordt met deze uitdaging geconfronteerd nu de kwestie steeds belangrijker wordt. Het dreigt een komende Mercosur-top in Rio de Janeiro te overschaduwen.

Lula begrijpt de noodzaak voor Brazilië, het grootste land van Zuid-Amerika, om tussenbeide te komen en de spanningen te verminderen. Hij heeft hierover geruime tijd gesproken met zijn adviseurs op het gebied van Buitenlandse Zaken.

Lula, een linkse president, is bondgenoot geweest van de Venezolaanse leiders Nicolás Maduro en Hugo Chávez. Hij is van plan binnenkort contact op te nemen met de presidenten van beide betwiste landen. 

De zorg van Brazilië ligt in het feit dat Lula de banden tussen de oude bondgenoot Venezuela en Guyana, dat Amerikaanse steun krijgt, in evenwicht probeert te brengen. Zijn aanpak heeft Brazilië op goede voet gehouden met landen met verschillende ideologieën.  

error: Kopiëren mag niet!