Omtzigt houdt poot stijf en lijkt snelle formatie nieuw kabinet te blokkeren

Pieter Omtzigt is nog altijd niet bereid om te onderhandelen over deelname aan een kabinet. De NSC-voorman zegt dat zijn principiële bezwaren tegen samenwerken met de PVV ’nog steeds op tafel liggen’.

“Ik heb duidelijk gezegd dat ik niet ga onderhandelen over een meerderheids- of minderheidskabinet”, herhaalt Omtzigt na zijn gesprek dinsdag samen met VVD-leider Dilan Yesilgöz bij verkenner Ronald Plasterk. 

“Voor de verkiezingen hebben we duidelijk gezegd dat we principiële bezwaren hebben, die liggen nog steeds op tafel.”

Vorige week liet Omtzigt weten dat hij van PVV-leider Geert Wilders meer duidelijkheid wil over welke standpunten hij bereid is ’in de ijskast’ te zetten en wat dat concreet betekent. Het gaat Omtzigt daarbij vooral om plannen die niet stroken met de Grondwet, daarnaast heeft hij vraagtekens bij de PVV-standpunten over steun aan Oekraïne, internationale samenwerking en financiële degelijkheid. Daar wilde Omtzigt woensdagochtend niet meer over kwijt: “Die bezwaren zullen eerst en vooral met de heer Wilders aan bod komen.” 

Ook Yesilgöz zegt ’op een heleboel onderwerpen dezelfde zorgen’ te hebben als Omtzigt over Wilders. Toch zegt zij wel snel aan tafel te willen met PVV, NSC en BBB. Maar, in een kabinet gaan zitten met Wilders gaat Yesilgöz te ver, een kabinet-Wilders wil zij wel eventueel gedogen.

error: Kopiëren mag niet!