DNA-leden stellen toezichthoudende taak CBvS aan de kaak inzake transactiekosten banken

Verschillende Assembleeleden hebben donderdag tijdens de openbare vergadering van de Assemblee opnieuw de toezichthoudende taak van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) aan de kaak gesteld inzake  transactiekosten die banken in rekening brengen aan de burgerij. Ze vragen zich af of de CBvS als toezichthouder ermee heeft ingestemd dat banken naar eigen inzicht allerlei kosten in rekening mogen brengen voor transacties en bij de vaststelling van de hoogte daarvan.

De moederbank wordt kwalijk genomen, dat ondanks alle kritieken vanuit de samenleving en het parlement, banken op allerlei manieren ongestoord doorgaan met het “aftroggelen” van geld van burgers. 

De banken maken jaarlijks honderden  miljoenen winst en worden met de OMO’s (Open Markt Operaties) van de CBvS ook nog voor miljarden kadootjes gemaakt, zo zei NDP-fractieleider Rabin Parmessar (zie foto top) donderdag tijdens de debatten rond de ontwerpwet Toezicht Bank- en Kredietwezen. 

Het Assembleelid noemde onder andere de kosten die rekeninghouders in rekening worden gebracht bij electronische transacties. “En als je jouw geld naar de bank brengt om te storten moet je een hele Bijbel of Bhagavad Gita uitleggen van waar het afkomstig is, vergetende dat we in Suriname met een grote informele sector zitten.”

De NDP-fractieleider vindt het onacceptabel dat de banken hun gang worden gelaten met het in rekening brengen van allerlei kosten bij elke transactie. Bij elke elektronische transactie wordt SRD 10 kosten in rekening gebracht. Bij valutaovermakingen, zoals bij de retetentiedollars door exporteurs, lopen de bankkosten heel hoog op.

Diefstal en belazerij

Ook het Assembleelid Radjendre Debie (VHP) liet voor de zoveelste maal zijn licht over valutatransacties schijnen. Het lid wil weten van wie het besluit komt, dat de banken op elke valutastorting 2 procent of meer in rekening mogen brengen. Op eerder gestelde vragen hierover is het antwoord van de regering altijd geweest, dat dit onderzocht zal worden en dat later hierop zal worden ingegaan. Tot nu toe is hierop geen antwoord gekomen van de regering. 

De 2 procent kosten op valutastortingen worden nog steeds door banken in rekening gebracht. Deze extra kosten zijn indertijd tijdens de turbulente periode van koersstijging ingevoerd, onder toeziend  oog van de CBvS. “Nu de koersen al maanden vrij stabiel zijn wil ik de minister van Financiën vragen, wanneer deze extra stortingskosten voor vreemde valuta bij de banken wordt afgeschaft, omdat dit pure diefstal is. En ook het belazeren van het volk door de banken”, aldus Debie. Deze extra kosten werken volgens de parlementariër door op het prijsniveau.

SNEPS

Ook VHP-fractieleider Asis Gajadien liet van zich horen bij de kritieken aan het adres van de CBvS. Hij zei dat elektronisch betalingsverkeer datin ontwikkeling decennia achter loopt op de rest van de wereld. Enkele jaren geleden is in samenwerking met de CBvS een enorme investering gepleegd in een elektronisch betalingssysteem, de SNEPS (Suriname National Electronic Payment System). Ondanks deze dure investering, is men volgens Gajadien nog steeds niet in staat om onderlinge betalingen tussen banken goed te regelen. Het duurt nog steeds dagen voordat elektronische geldovermakingen van de ene bank naar de andere bank worden verwerkt. “Als je geld vrijdag overmaakt, mag je van geluk spreken dat die dinsdag verwerkt wordt”, aldus Gajadien de situatie illustrerend. 

Dit soort situaties werken stremmend in het economisch verkeer. Aan de regering vraagt hij wat de obstakels zijn waarom de CBvS dit systeem niet gebruikt.        

SS

error: Kopiëren mag niet!