Suriname onderzoekt mogelijkheden om Bitcoin in te voeren

Verschillende overheden in Latijns-Amerika gaan gebukt onder hevige inflatiecijfers en onderzoeken de mogelijkheden om de digitale munt Bitcoin te reguleren en in te voeren. De relatief jonge munt, die steeds serieuzer wordt genomen op de financiële beurzen vanwege strengere wetgeving, staat bekend om zijn scams, platformhacks en grote koersschommelingen, maar ook om zijn deflationaire karakter, transparantie en cryptologische veiligheidsaspecten.

In september 2021 voerde El Salvador als eerste land ter wereld Bitcoin in als officieel betaalmiddel, al wordt er in de praktijk nog niet veel met de cryptomunt betaald in lokale winkels. Toch heeft circa 84 procent van de bevolking (3,8 miljoen Salvadoranen) de nationale bitcoinwallet Chivo, schat het Amerikaanse beleggingsfonds Ark Invest. Meer mensen hebben daar nu een bitcoinwallet op de telefoon dan een bankrekening, aldus welingelichtekringen.nl.

Bitcointransacties zijn populair onder rijkere Salvadoranen die hebben gestudeerd en in het buitenland wonen, vooral in de Verenigde Staten. Zij maken jaarlijks zo’n 6 miljard dollar over naar hun achtergebleven families en dat is met traditionele methodes duur en traag.

Internationale geldtransacties zijn in opkomende markten als El Salvador – anders dan in Europa – een vrij schimmig gebeuren waar een flink percentage aan de strijkstok blijft hangen. Een bitcoinwallet (digitale portemonnee in een app) is gratis en binnen enkele minuten aangemaakt. Je kunt razendsnel en heel goedkoop geld overmaken.

Gustavo Petro, de president van Colombia, zegt dat Bitcoin ‘veelbelovend kan zijn voor de welvaart van het volk’. De Colombiaanse overheid onderzoekt – net als in onder andere Argentinië en Suriname – de mogelijkheden om de digitale munt in te voeren.

President Santokhi spreekt met Bitcoin-bedrijf JAN3

De voortdurende plannen van Suriname om zijn economisch model te hervormen hebben de aandacht getrokken van het gerenommeerde Bitcoin-bedrijf JAN3 en zijn CEO, Samson Mow. 

JAN3 had eind november een ontmoeting met president Chan Santokhi en zijn regering, waarbij de basis werd gelegd voor een alomvattende Bitcoin-strategie in Suriname die de hele economie bestrijkt, variërend van financiële infrastructuur, ontwikkeling van de kapitaalmarkt tot duurzame energieprojecten. Dit bericht de website btctimes.com.

Minister Ramdin geïntrigeerd door waardepositie Bitcoin

JAN3 werd formeel uitgenodigd in Suriname door minister van Buitenlandse Zaken, Albert Ramdin, die erop heeft aangedrongen dat de natie nieuwe economische factoren ontdekt die ook kunnen helpen het bedrijfsleven en de investeringen in het land te stimuleren. Ramdin was geïntrigeerd geraakt door de waardepropositie van Bitcoin nadat hij de positieve ontwikkelingen had begrepen die Bitcoin naar El Salvador bracht, en ook hoe het de betalingssector van Suriname kan moderniseren en de financiële inclusie voor alle burgers kan verbeteren.

De gesprekken van JAN3 met president Santokhi vonden afgelopen dinsdagochtend plaats op het kantoor van de president en gingen over energie, monetaire theorie en zelfs hoe Bitcoin-mijnbouwactiviteiten in de afgelegen dorpen van Suriname konden worden geïnstalleerd om hen te helpen zelfvoorzienend te worden.

Implementatie Bitcoin-strategie voor Suriname

President Santokhi heeft JAN3 gevraagd om met een voorstel en volgende stappen te komen voor de implementatie van een Bitcoin-strategie voor Suriname, aangezien het zijn doel is dat het land een wereldleider wordt op het gebied van financiën en technologie.

Ondertussen loopt de bitcoinkoers al het hele jaar op. Op het moment gaat een hele Bitcoin voor 35.500 euro over de digitale toonbank.

error: Kopiëren mag niet!