Pre- en postpartum depressie bestaat ook bij mannen

Depressie die optreedt na de geboorte van een kind staat bekend als postpartum depressie (PPD). Tegenwoordig krijgen niet alleen de vrouwen last van pre-en postpartum depressie, maar ook mannen. Prepartum depressie treedt op vóór de bevalling. 

Postpartum depressie komt vaak voor in de eerste maanden na de bevalling, in de vorm van intense vermoeidheid, stemmingswisselingen, gevoelens van hulpeloosheid, hormonale veranderingen, gebrek aan slaap en verminderde interesse in de baby. Bij mannen komt er geen fysiek postpartum syndroom voor, omdat zij niet bevallen. Maar de mannen kunnen zich overweldigd voelen door de nieuwe verantwoordelijkheden en de veranderingen in het gezinsleven. 

Doorbreken van het taboe

Onlangs werd de Zwangerschapsbeurs gehouden, waar Ashar Holistic Healing Center, een therapeutisch begeleidingscentrum, de nodige informatie verschafte aan de bezoekers over het fenomeen ‘pre- en postpartum depressie’. “Wij hebben gemerkt dat men niet praat over zwangerschap, depressie of men herkent het niet”, aldus mevrouw Sharmilla van het Holistisch Centrum aan. Volgens haar wordt pre- en postpartum depressie eigenlijk wel als taboe gezien of men weet niet erover. “Als je niet over iets weet, zal je ook niet erover praten”, benadrukte zij. Soms weet een zwangere vrouw niet eens dat ze depressief is. Wanneer een zwangere vrouw onder depressie lijdt, wordt het altijd gerefereert als “je gaat erover heen”, “het is maar voor even” of “stel je niet aan”.

Het Holistisch Centrum heeft een analyse onderzoek gedaan op de Zwangerschapsbeurs, om te kijken hoeveel mensen kennis hebben over de pre-en postpartum depressie. Uit deze analyse blijkt dat men wel weet wat het fenomeen is, maar eigenlijk niet heeft ervaren, dus ze kennen alleen de naam. Ze weten inhoudelijk eigenlijk niets erover. Echter kan er met voorzichtigheid gezegd worden dat men dus mogelijk wel eronder kan lijden, zonder dat men weet dat het pre- of postpartum depressie is, omdat men niet beschikt over de informatie.

Hoe kunnen vaders omgaan met postpartum depressie?

1 op de 10 mannen ervaart postpartum depressie in vergelijking met 1 op de 7 vrouwen. Verhoogde stress kan leiden tot depressie, gekenmerkt door vermoeidheid, lusteloosheid, negatieve gedachten en twijfels. Als deze signalen zich voordoen, is het essentieel om hulp te zoeken. Mannen zijn echter vaak terughoudend in het delen van gevoelens. Het is belangrijk dat mannen openlijk praten over hun emoties en betrokken zijn bij de zorg voor de baby, wat het welzijn kan bevorderen. 

Zowel mannen als vrouwen moeten bewust zijn van postpartum depressie en bereid zijn om hulp te zoeken. Het doorbreken van stigma/taboe en bevorderen van open communicatie dragen bij aan een gezonde overgang naar het ouderschap. 

 SD 

error: Kopiëren mag niet!