NPS-leider Rusland: “Onkan dat president en vicepresident een ATM-machine in het binnenland in gebruik stellen”

NPS leider Gregory Rusland is tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Nationale Assemblee diepgaand ingegaan op de politieke verhoudingen in de coalitie en daarmee de regering Santokh-Brunswijk. De NPS, waarvan Rusland voorzitter is, besloot in februari van het jaar om uit de coalitie te stappen. Naar aanleiding van diverse opmerkingen van coalitie parlementariërs gaf de NPS-fractievoorzitter aan dat dat besluit niet over een nacht is genomen. Volgens hem was vanaf het begin duidelijk dat de samenwerking niet goed was.

“Er was vanaf het begin een competitie tussen president Chan Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk”, sprak Rusland. “Het is onkan dat de president en vp de ingebruikname van een automatische geldmachine gaan doen in het binnenland. Dat is tekenend voor de samenwerking.”

Volgens Rusland is de huidige samenwerking tussen de ABOP en VHP funest voor het land. 

Het kritisch betoog van ABOP-fractieleider Obed Kanape werd ook door Rusland aangehaald. Hij vroeg zich af of de ABOP zaken nu pas door heeft. 

Ministerie van Onderwijs 

Rusland uitte ook felle kritiek op minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Volgens Rusland wordt er op het ministerie etnische politiek gevoerd door de bewindsman. Nadat eerder dit jaar de NPS uit de coalitie stapte ging minister Marie Levens met ontslag. Zij werd vervangen door een kandidaat van de VHP in de persoon van Ori.

Minister Ori gaf in het parlement aan dat er corruptieve handelingen worden gepleegd bij schoolvervoer dat zijn ministerie moet verzorgen. Dit viel niet in goede aarde bij de NPS. Diverse NPS’ers hebben hierop stevige kritiek geleverd. Rusland herhaalde de kritieken nogmaals. Parlementariër Ivanildo Plein wil dat de zaken duidelijk gepresenteerd en onderzocht worden.  

Slechte samenwerking 

De samenwerking tussen de NPS en de andere coalitiepartijen is vanaf het begin slecht geweest. President Santokhi gaf eerder tegenover presentator  Faried Pierkhan in het programma Kal Aaj aur Kal aan, dat na de verkiezingen de eerste inzichten van de ABOP waren om alleen met de VHP te regeren. Een coalitie van 30 zetels. “Wij hebben kleinere coalities gezien. Maar toen hebben wij aangegeven, de NPS moet erbij. De ABOP heeft daarop aangegeven, dat dan de VHP de NPS moest accommoderen. Dat is ook gebeurd. De VHP heeft ministeries, directeursposten en andere plaatsen opgegeven voor de NPS.

“Laten wij bij elkaar blijven”, zei de president eerder. De woorden van hem mochten echter niet baten en de NPS besloot om uit de coalitie te stappen. Volgens Rusland was dit besluit duidelijk, omdat de NPS niet in staat werd gesteld om het beleid te ondersteunen en uit te voeren.  

error: Kopiëren mag niet!