Humphrey Mijnals bracht de omhaal naar Nederlandse voetbalveld

Op 3 april 1960 maakte Humphrey Mijnals een fantastische omhaal tijdens zijn debuut voor het Nederlands elftal. Het was niet de enige keer dat hij zoiets liet zien. De fotograaf van het tijdschrift Sport- en Sportwereld klikte precies op het goede moment. Mijnals hing in de lucht, horizontaal, ruggelings, in perfecte balans, op het moment dat hij de bal wegtrapte. Het was in de wedstrijd tegen Bulgarije. Een omhaal, of een bicycle-kick, wordt dat nu genoemd. Een halve eeuw geleden heette het nog een “spectaculaire dubbeltrap”, zoals de sportredactie van De Telegraaf het omschreef, aldus sportgeschiedenis.nl.

Met deze spectaculaire actie onderstreepte Mijnals zijn debuut in Oranje. Sinds het officiële begin van het Nederlands Elftal in 1905 was er nooit eerder een Surinamer hiervoor geselecteerd. Zijn omhaal benadrukte het verschil tussen de Hollandse en Surinaamse spelopvatting.

“Hij was een Braziliaan”, zoals tijdgenoot Hans Kraay sr. in 2001 tegen het tv-programma Andere Tijden zei. “Zoiets deden wij Nederlandse verdedigers niet, dat konden we niet. En als we het per ongeluk zouden proberen, zouden we moeten worden afgevoerd met een hernia.”

Voor Suriname had Mijnals al ruim veertig interlands gespeeld voordat hij voor de eerste keer tussen de Nederlandse internationals stond. Het was vier jaar nadat hij naar Nederland was gekomen, naar Elinkwijk, overigens ná een eerste profavontuur in Brazilië met zijn broers Frank en Stanley en Michael Kruin.

De Telegraaf noemde hem ‘de acrobaat uit het betaalde voetbal’.

De foto van 1960 werd wél wereldberoemd, maar tot 2001 kende niemand hiervan de bewegende beelden – ook Mijnals zelf niet. In 2001 vond Andere Tijden de filmopname en liet die voor de eerste keer aan Mijnals zien.

error: Kopiëren mag niet!